x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie ALERTĂ! Mușcăturile de căpușă și de țânțari – la ce să fim atenți

ALERTĂ! Mușcăturile de căpușă și de țânțari – la ce să fim atenți

28 Aug 2018   •   17:45
ALERTĂ! Mușcăturile de căpușă și de țânțari – la ce să fim atenți

Mușcăturile de căpușă și de țânțari se numără printre „neplăcerile” perioadei de caniculare. Cât de periculoase sunt, ce boli provoacă și care este rata îmbolnăvirilor în urma mușcăturilor/ înțepăturilor acestor mici insecte - am încercat să aflăm adevărul de la dna conf. univ. dr. Adriana Hristea, medic specialist la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București.

Mușcăturile de căpușă - mit și adevăr

Peste vară, un mare număr de pacienți s-a prezentat la consultații la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București  datorită mușcăturilor de căpușă - „Aș zice că este un exces de consultații pentru această problemă, în măsura în care o căpușă nu este obligatoriu infectată”, spune conf. dr. Adriana Hristea.

Și tot domnia sa demontează și mitul conform căruia numai medicul sau asistentul medical de specialitate ar avea competența să extragă o căpușă din piele: „O căpușă poate fi extrasă nu numai de medicul infecționist, ci de orice medic sau chiar de persoana care a fost mușcat... dacă o învățăm că se extrage cu o pensă cu vârful ascuțit, care se introduce între căpușă și tegument și apoi este ridicată căpușa printr-o mișcare verticală”.

Atunci când cineva a fost mușcat de căpușă, el însuși sau cineva din preajmă poate solicita prin telefon indicații despre cum se poate extrage corect aceasta. „Deci, consultațiile la medic pentru mușcăturile de căpușă sunt excesive și încarcă sistemul consultațiilor din camera de gardă, fără ca acest lucru să fie neaparat necesar. Cu atât mai mult cu cât există recomandarea de administrare profilactică de doxiciclină pentru zonele endemice, adică zonele în care circulă bacteria care e responsabilă de boala lime”.

Dar, precizează dr. Adriana Hristea, „și această prescriere ar putea fi făcută inclusiv de medical generalist și ea n-ar trebui să fie sistematică”.

Mușcăturile de căpușă - ce e de făcut?

......................

Citește mai departe despre BOLILE PROVOCATE DE CĂPUȘĂ ȘI ȚÂNȚARI

×