x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Amigdalele palatine

Amigdalele palatine

17 Mar 2006   •   00:00

Amigdalele palatine formeaza prima bariera impotriva infectiilor de la nivelul cailor respiratorii superioare. Nu sunt singurele formatiuni de acest fel din organism, dar sunt cele mai importante, cele mai voluminoase si vizibile la un simplu examen al cavitatii oro-faringiene. Cele doua amigdale palatine reactioneaza primele la o infectie prin inflamatie si marire in volum.

GERMENI SI ANTICORPI


Formatiuni ale sistemului limfatic, amigdalele palatine sunt asezate pe peretii laterali ai faringelui, de o parte si de alta a epiglotei (omusorului), si au un rol important in apararea organismului de germeni patogeni. "Fiecare dintre cele doua formatiuni este acoperita de o pseudocapsula, care nu inglobeaza amigdala in totalitate. Sub aceasta pseudocapsula se afla un tesut epitelial, cu o suprafata neregulata, care formeaza falduri si cripte. In criptele amigdaliene se gaseste tesutul limfoid, care produce anticorpi", explica dr. Mihai Olariu, medic specialist hematolog in cadrul Institutului de Boli Infectioase "Prof. dr. Matei Bals".

AMIGDALECTOMIA


Click pt a mari imaginea
La o infectie, amigdalele palatine reactioneaza primele la o infectie, prin inflamatie si marire in volum. In termeni medicali, acest fenomen se numeste angina, tonsilita sau amigdalita si este insotit de stare febrila, odinofagie (greutate la inghitire) inapetenta (lipsa poftei de mancare), uneori frison, tuse, iritare faringiana, senzatie de corp strain. "Puseele repetate de amigdalita acuta duc in timp la instalarea amigdalitei cronice. De cele mai multe ori, intr-o amigdalita cronica, aceste formatiuni sunt hipertrofiate, iar tesutul limfoid este saturat cu germeni", explica dr. Mihai Olariu. In aceasta situatie apar conditii favorizante pentru o infectie generalizata (septicemie). Pentru a evita aceste complicatii, amigdalele trebuie extirpate. Interventia chirurgicala se numeste amigdalectomie.

GERMENI. In organism exista si alte amigdale care indeplinesc aceeasi functie de bariera impotriva germenilor patogeni. La baza limbii se afla o amigdala numita linguala, in zona faringelui exista o amigdala faringiana, iar in jurul orificiilor trompei lui Eustachio se afla amigdalele tubare. Toate aceste formatiuni impreuna cu amigdalele palatine formeaza inelul lui Waldeyer. Impreuna, ele apara organismul de toti germenii care actioneaza pe cale respiratorie. La o infectie, amigdalele palatine sunt primele care se inflameaza, dar in scurt timp reactioneaza toate amigdalele care alcatuiesc inelul. Durerea la deglutitie care apare ca urmare a inflamatiei este data de toate amigdalele. Greutatea la respiratie nu este cauzata de inflamarea amigdalelor palatine, ci de amigdala faringiana.

REACTII. In functie de tipul de infectie care invadeaza organismul, amigdalele palatine reactioneaza diferit. In infectii cu virusuri (rujeola, gripa, oreion), suprafata amigdalelor este rosie. In infectii cu bacterii, amigdalele palatine sunt rosii, cu mici puncte albe cu puroi. In amigdalita ulceroasa (in herpes zoster, infectii cu ciuperci), cele doua formatiuni au pe suprafata lor ulcere. Anginele ulcero-necrotice apar la pacienti cu neoplasme, leucemii.
×
Subiecte în articol: lectia de anatomie amigdalele palatine