x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Articulatiile trunchiului

Articulatiile trunchiului

03 Ian 2006   •   00:00
LECTIA DE ANATOMIE
Legaturile dintre vertebrele spatelui sunt realizate prin doua tipuri de articulatii: simfize si sinoviale.
Primele dintre ele, simfizele, fac legaturile intre doua corpuri vertebrale, iar articulatiile sinoviale leaga doua apofize articulare. O vertebra are sase legaturi cu vertebrele invecinate: patru dintre ele sunt simfiziene si doua sinoviale. Fiecare simfiza include un disc intervertebral, cu ajutorul caruia sunt posibile miscarile de flexie si de extensie ale coloanei vertebrale. Discul intervertebral este alcatuit in exterior de inelul fibros, care inveleste nucleul pulpos. Inelul fibros este format, la randul lui, dintr-un strat exterior de colagen, care inconjoara o suprafata fibrocartilaginoasa dispusa in lamele concentrice. Acest aranjament al fibrelor limiteaza rotatia dintre vertebre. Degenerarea inelului fibros poate provoca o hernie a nucleului pulpos.

Arcurile vertebrale sunt legate intre ele prin articulatii care poarta numele de zigapofizare. "In regiunea cervicala, articulatia zigapofizara este dispusa in panta. Aceasta orientare faciliteaza miscarile de flexie si de extensie ale coloanei vertebrale", explica profesorul kinetoterapeut Florin Paunescu, de la Compartimentul de Fizioterapie si Recuperare Medicala al Spitalului Clinic de Ortopedie-Traumatologie si TBC Osteoarticular "Foisor". In regiunea toracala, aceasta articulatie este orientata aproape vertical si limiteaza flexia si extensia, dar faciliteaza rotatia.

Click pt a mari imaginea

Traumatismele si paralizia


Legaturile dintre vertebre sunt intarite de numeroase ligamente care trec prin corpii vertebrali si se prind pe arcurile vertebrale. Acestea sunt: ligamentul longitudinal anterior, ligamentul longitudinal posterior, ligamentele galbene, ligamentul supraspinos, ligamentul nucal si ligamentele interspinoase. Afectate de traumatisme, aceste ligamente pot provoca instabilitate craniocervicala, cu consecinte neurologice foarte grave precum tetraplegie (paralizia de la gat in jos), tulburari respiratorii si scaderea tensiunii arteriale.

Intre coaste si vertebre se afla articulatiile costovertebrale. Intr-o astfel de articulatie este implicat corpul vertebral si apofizele transverse ale vertebrei. Miscarile coastelor vertebrale sunt esentiale pentru volumul cutiei toracice in timpul respiratiei. Primele sapte coaste sunt legate de stern prin articulatiile sternocostale.

INTERVENTIE CHIRURGICALA. Durerile de spate sunt afectiuni extrem de frecvente, dar este dificil de determinat daca sunt provocate de probleme mecanice sau daca o portiune de disc preseaza un nerv. Atunci cand sunt implicate discurile intervertebrale, solutia pentru aceasta problema este interventia chirurgicala, prin care se va muta discul de pe nervul presat.

×
Subiecte în articol: lectia de anatomie