x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Ascultaţi-vă organismul!

Ascultaţi-vă organismul!

de Magda Colgiu    |    26 Ian 2010   •   00:00
Ascultaţi-vă organismul!
Sursa foto: /STOCKEXPERT

O durere de cap, o burtică balonată, o ameţeală uşoară... Sunt probleme de sănătate considerate minore de mulţi dintre noi, dar ele pot fi simptomele unor afecţiuni grave, avertizează medicul Rodica Tănăsescu, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie.



Medicul ne atenţionează că o durere de cap este doar în 5%-10% din cazuri o migrenă! De aceea, medicul de familie Tănăsescu ne sfătuieşte să avem grijă că durerile de cap sau cefaleea pot fi semn de suprasolicitare, febră, hipertensiune arterială, sinuzite. Şi alte afecţiuni, printre care se numără spondilozele cervicale, meningitele, malformaţiile vasculare, nevralgiile, hematoamele sau tumorile, se pot manifesta tot printr-o durere de cap, aparent banală. Trebuie reţinut, astfel, că stresul nu este singura cauză ce declanşează durerile de cap şi că un tratament făcut după ureche ar putea agrava o boală nediagnosticată, spune medicul Rodica Tănăsescu.

SCĂDEREA ÎN GREUTATE
În general, doamnele şi domnişoarele se bucură pentru orice kilogram în minus. Dacă însă scăderea în greutate este accelerată şi persoana, care slăbeşte văzând cu ochii nu urmează un regim alimentar, e obligatoriu să consulte medicul de familie, avertizează specialistul nostru, doctorul Rodica Tănăsescu. "Scăderea în greutate involuntară poate fi şi ea provocată de suprasolicitare, de diabet cu cauze psihice, de tumori maligne, de boli neurologice, de afecţiuni hepatice, de tuberculoză etc."

ARTICULAŢII UMFLATE
Un alt semn frecvent, dar ignorat îl reprezintă articulaţiile umflate. În cazul în care aţi sesizat umflături suspecte, nu ezitaţi să vă faceţi o programare la medic. Dacă producerea umflăturilor nu e cauzată de vreo căzătură sau de un efort fizic deosebit, este posibilă existenţa unei infecţii. Aşadar, este esenţial să "ascultăm" ceea ce ne spune propriul organism pentru a putea comunica medicului toate datele necesare unei vindecări cât mai rapide.

ALTE SEMNALE
Ameţelile bruşte, tulburări de vedere sau încleştarea gurii, doar pentru foarte scurt timp, sunt alte manifestări care ne transmit că e ceva în neregulă. Acestea pot fi semne ale atacurilor cerebrale, care pot degenera rapid. La orice moment de confuzie, vizita la medic este nu doar necesară, dar ea trebuie făcută în cel mai scurt timp. În astfel de situaţii, orice minut poate face diferenţa.

Balonarea este o problemă cu care se confruntă din ce în ce mai multă lume. Printr-o burtică umflată după fiecare masă, indiferent de alimentele consumate, organismul vă atrage atenţia că "nu se simte foarte bine". Medicii avertizează că, dacă balonarea este însoţită de scurte senzaţii de vomă, cauza ar putea fi complicaţiile stomacale.

AJUTOR SAU PĂCĂLEALĂ
"Semnele corpului pot fi de un mare ajutor sau o mare păcăleală. Ar fi o greşeală ca pacientul să se «autodiagnosticheze», căci se pot face greşeli grave", atenţionează preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie, doctor Rodica Tănăsescu. "Singura atitudine corectă este de a comunica medicului semnele observate, momentul apariţiei, dacă şi când se accentuează, cum se ameliorează etc.

Medicul va corela aceste date cu examenul clinic, cu antecedentele pacientului, cu rezultatul investigaţiilor, cu restul patologiei şi va concluziona asupra diagnosticului sau, după caz, asupra investigaţiilor suplimentare necesare unui tratament adecvat".

×
Subiecte în articol: medicul de familie