x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Asociaţia SOS Infertilitatea

Asociaţia SOS Infertilitatea

de Gina Matei    |    31 Aug 2010   •   00:00
Asociaţia SOS Infertilitatea

În fiecare săptămână, vă oferim informaţii despre câte o asociaţie ce are drept scop apărarea drepturilor unei categorii de pacienţi. De data aceasta, nu este vorba de pacienţi clasici ci de persoanele care nu reuşesc să devină părinţi şi care s-au reunit în Asociaţia SOS Infertilitatea.

Problema infertilităţii este una cu care se confruntă numeroase cupluri din România. Deşi este recunoscută ca boală de către OMS, în România, persoanele care se confruntă cu dificultăţi în a obţine o sarcină pe cale naturală nu primesc sprijin din partea statului român. Nici pentru investigaţii şi nici pentru tratament, afirmă reprezentanţii Asociaţiei SOS Infertilitatea, care s-a înfiinţatîn octombrie 2009. Reprezentanţii asociaţiei precizează că scopul înfiinţării acestei asociaţiia fost acela de a trage un semnal de alarmă cu privire la problema infertilităţii dar şi asupra moduluiîn care este tratată această boală în România.

"În prezent, cetăţenii români trebuie să plătească integral, pe cont propriu, o procedură medicală de tip inseminare artificială (IA) sau fertilizare in vitro (FIV), inclusiv analizele preliminare şi medicamentele aferente. În aceste ţari, statul susţine până la şase încercări de fertilizare in vitro sau inseminari artificiale per cuplu. În schimb, în «Romania europeană» a anului 2010 nu există un cadru legislativ care să reglementeze acest domeniu atât de sensibil."
Un alt scop al Asociaţiei este acela de a "semnala clasei politice româneşti", în ansamblul său, că finanţarea acestor proceduri este o solicitare urgentă şi legitimă din partea cuplurilor cu probleme de fertilitate.

În ceea ce priveşte disponibilitatea autorităţilor la problemele ridicate de asociaţie, reprezentanţii SOS Infertilitatea spun că, de multe ori, nici nu reuşesc nici măcar să obţină informaţiile solicitate. Dialogul cu autorităţile se desfăşoară destul de greu. "Cu mare dificultate am reuşit să «smulgem» informaţii de la funcţionari, doar prevalându-ne de Legea 544/2001 privind accesul la informaţiile de interes public, şi chiar şi în acest caz obţinem doar răspunsuri generaliste". O altă nemulţumire a SOS Infertilitatea este aceea că Minsiterul Sănătăţii a amânat, din cauza crizei, promisul program-pilot prin care 250 de cupluri ar fi beneficiat de o tentativă de fertilizare in vitro gratuită.

TAXA...1 RON
Pentru că tratamentul infertilităţii este constisitor, membrii asociaţiei au decis că, taxa anuală de membru este de 1 RON. "Considerăm că este deja injust obstacolul financiar în accederea la tratament pentru infertilitate, accederea la exercitarea drepturilor asociative ale cetăţenilor nu trebuie să fie condiţionată de resursele financiare; principala noastră forţă sunt resursele umane."

COORDONATELE ASOCIAŢIEI
Orice persoană care doreşte să se înscrie în asociaţie trebuie să completeze un formular de adeziune pe pagina campaniei www.infertilitate.com, formular care trebuie trimis prin poştă sau pe cale electronică. Adresa: Calea Floreasca nr. 110, Sector 1, Bucureşti, Web: www.infertilitate.com


Sfaturi medicale on-line
Asociaţia a reuşit să pună în practică un program intitulat "Coşul cu medicamente- SOS Infertilitate", care este de mare ajutor pacientelor. Prin intermediul acestuia, "intermediem donarea medicamentelor nefolosite şi în curs de valabilitate care le rămân unora dintre pacienţi şi de care alţii au nevoie. Tot ce trebuie să facă doritoarele este să acceseze http://forum.infertilitate.com/viewtopic.php?f=2&t=94".
Tot pe forumul asociaţiei, http://forum.infertilitate.com/ viewtopic.php?f=2&t=70&start=0, medici şi embriologi foarte renumiţi oferă răspunsuri la întrebările puse de persoanele care se luptă cu infertilitatea.

×
Subiecte în articol: terapii complementare