x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Atenţie la hemoragiile rectale!

Atenţie la hemoragiile rectale!

de Dr Dana Tinică    |    05 Oct 2010   •   00:00
Atenţie la hemoragiile rectale!
Sursa foto: /Thinkstock

Recent, au fost pu­bli­cate în SUA rezultatele unor studii des­făşurate pe 20 de ani (1984-2005), care au demonstrat că, în timp ce incidenţa cancerului de colon s-a menţinut la un ni­vel relativ constant, cancerul rectal a pre­zentat o creştere cu 3,8% pe an.

Rectul este porţiunea terminală a intestinului gros: colonul. În prezent sunt diagnos­ticate aproximativ 40.000 de noi ca­zuri anual, prevalenţa fiind uşor mai ridicată în rândul bărbaţilor. De asemenea, în timp ce cancerul de colon apare în gene­ral la persoane în vârstă, cance­rul rectal devine din ce în ce mai frecvent la persoane ti­ne­re, sub 40 de ani.

Motivele nu sunt deocamdată clare. În etiologia can­cerului rectal sunt implicate: dieta bogată în grăsimi anima­le şi săracă în fibre, fumatul şi al­coo­lismul, an­te­ce­dentele familiale de cancer colorectal sau po­li­po­za. De aceea, medicii recomandă o mai multă circumspecţie şi investigaţii suplimentare în ceea ce pri­veşte hemoragiile rectale care apar la persoane tine­re, chiar dacă într-adevăr foarte des aces­tea se produc din alte cauze, mai puţin periculoase, cel mai des hemoroizi. Ignorarea sau neglijarea lor duce sau întârzie diagnosti­cul şi tratamentul de specialitate.


SIMPTOME
Există destul de multe afecţiuni care se însoţesc de hemoragii rectale: fisuri anale, hemoroizi, colită (ulceroasă, ischemică, infecţioasă), boala Crohn (o afecţiune inflamatorie cronică a intesti­nului), dar şi diverticuli, polipi sau cancer colorectal.

Uneori, cancerul rectal este asimptomatic, fiind depistat în­tâm­plător. În cazurile manifeste însă semnul principal este hemoragia (rectoragia). Hemoragiile pot fi vizibile, sângele fiind amestecat cu scaunul, dar  uneori poate fi vorba despre hemoragii mici (câteva picături) care colorează apa din toaletă sau se observă pe hârtia igienică.

În alte cazuri, e vorba despre hemoragii foarte mici (oculte), care nu pot fi depistate decât în laborator. Cheia este însă persistenţa lor, care în timp generează anemie. Alte simptome ce pot fi întâlnite sunt: tulburări de tranzit intestinal (diaree, constipaţie, în stadiile mai avansate oprirea completă a tranzitului), modifi­cări ale scaunului (acesta devine îngust ca un creion), dureri în timpul defecaţiei, senzaţia de golire incompletă a rectului. La acestea se adaugă semne nespecifice: oboseală, scădere în greutate, dureri abdominale sau de spate.  


RISCURI
Diagnosticul unei hemoragii rectale începe cu examenul fizic şi tuşeul rectal. Din păcate, chiar dacă sunt descoperiţi nişte hemoroizi, prezenţa lor nu exclude existenţa concomitentă a unui cancer colorectal. De aceea, uneori, se apelează în continuare la diferite metode care ­permit vizualizarea unei porţiuni din intestinul gros: anoscopie, rectoscopie, rectosigmoidoscopie sau colonoscopie.

La persoanele fără risc crescut, screeningul pentru depistarea cancerului colorectal începe la 50 de ani şi cuprinde examenul de scaun pentru depistarea hemoragiilor oculte (anual), o rectosigmoidoscopie (examinarea endoscopică a rectului, sigmoidului şi a unei porţiuni a colonului descendent), la 5 ani, sau colonoscopie (care permite examinarea întregului colon), la 10 ani. Dacă aveţi însă risc crescut (cazuri de cancer colorectal sau polipoză în familie ori dacă suferiţi de o afecţiune intesti­nală inflamatorie cronică), testele vor începe de la 40 de ani.

×
Subiecte în articol: medicul de familie