x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Bilirubina în sânge – cum influențează sănătatea ficatului

Bilirubina în sânge – cum influențează sănătatea ficatului

12 Iul 2019   •   00:32
Bilirubina în sânge – cum influențează sănătatea ficatului

Bilirubina din sânge joacă un rol esențial în sănătatea ficatului. Într-o descriere simplă, aceasta este „este un pigment galben care provine din degradarea hemoglobinei și constituie principalul colorant al vezicii biliare”. În ciuda numelui său, spune biolog Augustina Olteanu, aceasta nu este o substanță proprie bilei, ci provine de la ficat, iar vezica biliară joacă, în acest caz, un rol de „depozit”.

Bilirubina directă și bilirubina indirectă

Trebuie știut că există, în organismul uman, două tipuri de bilirubină, fiecare cu sarcini și cu efecte diferite pentru sănătatea ficatului și cu importanță distinctă în diagnosticul afecțiunii.

Bilirubina indirectă (cunoscută și sub numele de bilirubină neconjugată) apare atunci când hematiile degradate și îmbătrânite ajung în ficat. La rândul său, această substanță, odată ajunsă în ficat, se combină cu alte substanțe și iese din acest organ, pentru a fi depozitată în vezica biliară – aceasta din urmă poartă numele de Bilirubină directă. Din vezica biliară, ea va fi eliminată, treptat, prin tubul digestiv.

Mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

Vezi și Nodulii tiroidieni și cancerul. Ce trebuie să știi

Bilirubina și bolile ficatului

Atât bilirubina directă, cât și bilirubina indirectă, se regăsesc, în cantități mici, în sânge. Atunci când cantitatea celor două tipuri de bilirubina din sânge crește peste limite normale, există premizele și semnele.............

Citește mai departe despre BILIRUBINĂ și BOLILE pe care le provoacă

Vezi și 4 cauze ale grăsimii abdominale

Apendicita – Simptome, diagnostic și tratament

PSORIAZIS diagnostic și terapie – tot ce trebuie să știi

×