x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Boala Addison – cauze, diagnostic, tratament

Boala Addison – cauze, diagnostic, tratament

20 Oct 2019   •   22:16
Boala Addison – cauze, diagnostic, tratament

Boala Addison este o afecțiune rară și puțin cunoscută. Cu toate acestea, numele ei a fost vehiculat în contextul zvonurilor potrivit cărora președintele american John Fitzgerald Kennedy ar fi suferit de boala Addison.

Ce trebuie să știm despre Boala Addison?

Glandele suprarenale – care sunt două glande așezate deasupra rinichilor, fiind de multe ori asemănate cu… pălărie – sunt responsabili de secreția de adrenalină și cortizon.

Cortizonul –  la fel ca șiun alt hormon din aceeași familie, aldosteronul – este secretat în partea periferică a glandei numită „corticală” (de unde și denumirea de „cortizon”). Cortizonul are un rol binecunoscut în reglarea imunității, dar acționează și asupra metabolismului zaharurilor (cortizonul crește zahărul din sânge – glicemia), precum și asupra ionilor.

Aldosterona reglează schimbul de ioni de sodiu și potasiu în rinichi.

Boala Addison este reprezită, de fapt, o insuficiență a cortexului suprarenal. Prin urmare, induce un deficit de cortizon și aldosteron. Din fericire, tratamentele actuale sunt simple și bine codificate. Totuși, este necesar să fii disciplinat, să respecți întotdeauna tratamentul și protocolul.

Cauzele Bolii Addison

În prima descriere a bolii din 1850 (cea făcută de Dr. Addison), principala cauză de distrugere a zonei corticale a glandei suprarenale a fost tuberculoza, dar nu mai este cazul în prezent.

Principalul mecanism actual de implicare suprarenală pare a fi autoimun, adică un răspuns imun al organismului îndreptat nu către un element străin, ci către un constituent normal al corpului.

Febra albă la copii – când apare și ce poți face ca să scapi de ea

Simptomele Bolii Addison

Tratamentul bolii Addison trebuie continuat fără excepție, cu o creștere a dozelor, în unele cazuri. Din acest motiv, este foarte important, atunci când aveți boala Addison, să o raportați în mod sistematic, dacă este necesar.

Simptomele obișnuite ale bolii Addison sunt:

  • o oboseală foarte importantă, fizică și psihică, o adevărată „epuizare”,

.....................................

Citește mai departe AICI

×