x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Boala Lyme. Simptom, diagnostic, tratament

Boala Lyme. Simptom, diagnostic, tratament

de Dr Dana Tinică    |    21 Mai 2012   •   18:27
Boala Lyme. Simptom, diagnostic, tratament

Boala Lyme, supranumita boala cu 1000 de fete, a fost recunoscuta ca maladie relativ recent in 1975, neincetand sa starnesca de atunci controverse si ingijorare. A fost poate mai putin popularizata si nu intotdeauna corect. Este destul de greu de diagnosticat, atat din cauza diversitatii simptomelor cat si a rezultatelor de laborator uneori neconcludente sau a contextului epidemiologic neclar. Descoperita si tratata la timp poate fi vindecata, netratata insa poate avea o evolutie grava si temute complicatii. La sfarsitul primaverii, vara si inceputul toamnei suntem mai expusi sa o contactam, iar activitati banale ca plimbarea in natura ne poate pune in pericol.

Boala Lyme este produsa de o bacterie numita Borrelia burgdorferi, transmisa prin intepatura de capusa. Capusele traiesc in iarba inalta, pe frunzele copacilor din paduri, parcuri sau pe pajisti si se hranesc cu sangele animalelor salbatice (iepuri, soareci de camp, veverite, caprioare, pasari). Pasarile sunt raspunzatoare de raspandirea bolii la distanta, ocazie cu care se pot infecta cu aceasta bacterie. Ulterior, o astfel de capusa infectata poate musca omul si transmite in acest fel bacteria. Este important de retinut insa ca boala nu se transmite de la om la om (prin atingere, sarut, act sexual), nu se transmite prin aer, apa sau hrana si nu se transmite de la animale la om (dar animalele pot fi purtatoarele capuselor infectate) si nici prin tantari, purici, paduchi sau muste. In schimb, se poate transmite prin transfuzii (teoretic, deoarece nu au fost descrise astfel de cazuri) si de la mama la fat, putand duce la moartea fatului, dar nu si in cazul in care gravida este diagnosticata si tratata cu antibiotice. Nu se transmite prin laptele matern. Desigur, nu orice capusa este infectata cu Borrelia si nici chiar cele infectate nu transmit intotdeauna boala.

Pe de alta parte, exista situatii in care capusa sau muscatura acesteia nu este detectata, pentru ca muscaturile sunt nedureroase, nu lasa semne particulare, iar capusele sunt deseori greu de observat (capusele tinere, care produc majoritatea infectiilor la om, au dimensiuni de numai 1-2 mm, iar cele adulte de 3-6 mm, ceva mai mult cand isi maresc volumul dupa hranire) si, astfel, simptomele care eventual vor aparea nu pot fi legate de intepatura de capusa.

Primul semn al bolii, care apare in 80% dintre cazuri, dupa 3-30 de zile (in medie o saptamana) este o eruptie specifica, la locul muscaturii: o mica umflatura de culoare rosie, care isi mareste dimensiunile treptat (in cateva zile insa, nu rapid ca urticaria din alergii). Deseori, o zona rosie centrala este inconjurata de o zona clara, apoi de un inel rosu. Leziunea poate avea diametrul de cativa zeci de centimetri si nu este insotita de durere sau mancarime. Dupa cateva zile sau saptamani, pot sa apara mai multe astfel de eruptii, in diferite zone ale corpului, insotite de simptome asemanatoare unei raceli: febra, frisoane, dureri musculare si articulare, cefalee, oboseala, stare de rau, marirea de volum a ganglionilor, manifestari care persista cateva saptamani. Daca boala nu este descoperita si tratata, dupa mai multe luni, pot aparea semne de afectare grava a articulatiilor, manifestari neurologice sau cardiace. Cel mai frecvent este implicata articulatia genunchiului, care devine tumefiata si dureroasa, manifestarile aparand periodic. Simptomele neurologice sunt: paralizie faciala, dureri de cap si la nivelul cefei, dureri puternice, amorteala, furnicaturi, slabiciune la nivelul membrelor,tulburari de coordonare, de memorie si concentrare. La 10% din bolnavi se poate produce afectarea cardiaca, cu scaderea frecventei cardiace, palpitatii, ameteli.

Diagnosticul de laborator se pune pe baza examenelor serologice, care determina nivelul anticorpilor in sange. Aceste teste insa pot fi negative in primele saptamani de boala, chiar dupa aparitia eruptiei, pentru ca nu s-a produs inca un nivel detectabil de anticorpi. De aceea, daca suspiciunea de boala persista, trebuie repetat testul dupa cateva saptamani.

×