x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Boala Parkinson - diagnostic și tratament

Boala Parkinson - diagnostic și tratament

10 Iul 2019   •   17:51
Boala Parkinson - diagnostic și tratament

BOALA PARKINSON  este, în România, a doua boală degenerativă, ca frecvență a diagnosticului, după Alzheimer.

Este o boală progresiva a sistemului nervos, care afectează mișcarea. Simptomele apar treptat, uneori, începe cu un tremur abia vizibil la o singură mână. Tremorul este un simptom comun, dar, de asemenea, tulburarea cauzează frecvent rigiditate sau încetinirea mișcării. În fazele incipiente ale bolii, fața poate deveni inexpresivă, brațele nu se pot balansa, discursul e încetinit și, uneori, nedeslușit. Cu timpul, simptomele acestea se agravează și apar și altele noi.

SIMPTOME

Parkinson este o boală „parșivă”, insinuându-se pe neștiute în viața bolnavului, care confundă primele semne, adeseori, cu ale altor boli mai ușoare sau pur și simplu cu oboseala. Pe măsură ce progresează boala, semnele sunt însă tot mai evidente. Simptomele bolii Parkinson sunt:

  • Tremorul este semnul clasic al bolii Parkinson. Începe de obicei la o singură mână sau la doar câteva degete. Degetul mare nu mai reușește să atingă și să frece partea de deasupra a arătătorului. Tremorul se repetă chiar și când mâna stă pe o suprafață plană, fără să depună efort.
  • Bradikinezia este un alt simptom, care înseamnă încetinirea semnificativă a mișcărilor, pașii devin mai lenți și mai scurți, pentru cele mai simple gesturi se consumă tot mai mult timp.
  • Rigiditatea musculară poate apărea în oricare parte a corupului, nu doar la membre.
  • Deprecierea posturii și pierderea echilibrului. Postura devine încovoiată, iar episoadele de dezechilibru sunt tot mai dese.
  • Pierderea mișcărilor/gesturilor automate. În boala Parkinson, pacientul are o capacitate scăzută de a efectua mișcări automate, inclusiv capacitatea de a zâmbi sau de a-și mișca brațele în timpul mersului.
  • Modificări de vorbire. Pacientul cu Parkinson va vorbi mai încet și mai lent decât înainte, va ezita înainte de a lega o frază și, în general, va avea un discurs monoton, „spart” uneori de inflexiuni neobișnuite.
  • Modificări de scriere. Și scrisul pacientului cu Parkinson suferă modificări. El poate fi mai mic și/sau tremurat.

Vizita la medic, la primele semne din cele listate mai sus, este importantă în primul rând pentru a afla dacă ele definesc un Parkinson incipient sau sunt cauzate de o altă boală.

Mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

Vezi și Nodulii tiroidieni și cancerul. Ce trebuie să știi

CAUZE

În boala Parkinson, neuronii se deteriorează treptat și mor. Uneori, această situație este provocată de pierderea neuronilor responsabili cu producerea de dopamină, în creier. Atunci când nivelurile de dopamină scad.............

Citește mai departe și află noutăți despre tratamentul bolii Parkinson

Vezi și 4 cauze ale grăsimii abdominale

Apendicita – Simptome, diagnostic și tratament

PSORIAZIS diagnostic și terapie – tot ce trebuie să știi

×