x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Boala rachiului

04 Sep 2007   •   00:00

Doi bărbaţi trecuţi bine de 60 de ani se dau rapid in vorbă. Trenul aleargă sigur, in compartiment e răcoare, tocmai bine pentru a pune de un pahar de vorbă. "Ce mai face Marin?", intreabă unul dintre bărbaţi.

Doi bărbaţi trecuţi bine de 60 de ani se dau rapid in vorbă. Trenul aleargă sigur, in compartiment e răcoare, tocmai bine pentru a pune de un pahar de vorbă. "Ce mai face Marin?", intreabă unul dintre bărbaţi. "Păi, n-ai auzit? S-a prăpădit. I-au făcut de 40 de zile. L-a luat boala rachiului", răspunde celălalt bărbat cu nasul borcănat şi vănăt.

Pe fereastră, peisajul se scurge lin, iar pe chipul celor doi călători se citeşte neliniştea. Boala rachiului... Bărbatul cel năsos simte nevoia să completeze. "Păi, nevastă-mea mă bodogăneşte intruna că şi io am boala rachiului. Imi tot zice să nu mai umblu beat tată ziulica pe uliţe. Că rachiul mi-o luat minţile şi-mi roade ficaţii." Intre cei doi se lasă o tăcere tristă. Năsosul reia povestea ca pe o mărturisire grea. Intr-o zi s-a pomenit cu poştaşul in ogradă. Nu era ziua de pensie, aşa că nu se aştepta la veşti bune. N-a fost nici bună, nici rea. Era un plic. L-a citit şi a priceput că trebuie să meargă in sat, la doctoriţa cea tănără. S-a dus mai mult de gura muierii. "Du-te, măi omule, că vei lua şi tu urma lu’ Stan", il ameninţa femeia. Inţeleg din discuţia celor doi că in satul lor, "olecuţ mai sus de Ieşi", boala asta misterioasă nu-i tocmai o raritate. La doctoriţă n-a aflat mare lucru. L-a pipăit pe burta mare şi pe spate. Cănd a ieşit şi-a pus singur diagnosticul: boala rachiului. Acum, cu banii puşi de-o parte merge la Fundeni. Are bilet de trimitere pentru Spitalul Fundeni. Celălalt bărbat il priveşte speriat, căci şi el merge tot la Fundeni. Nu să se caute de sănătate, ci la un cumnat. "Dar care-i baiul?", se interesează năsosul. Mă holbez la cei doi cănd aud că tot boala rachiului e cauza. Dar ce naiba e boala rachiului?, ii intreb curioasă. "Ciroza hepatică alcoolică", imi răspund doct, ca doi profesori universitari, cei doi bătrănei in drum spre Fundeni.

×
Subiecte în articol: editorial boala rachiului