x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Bolile pancreasului. Prof. univ. dr. Niculae Iordache: „Prin cele două componente ale sale – endocrină și exocrină – pancreasul are o patologie foarte importantă”

Bolile pancreasului. Prof. univ. dr. Niculae Iordache: „Prin cele două componente ale sale – endocrină și exocrină – pancreasul are o patologie foarte importantă”

16 Noi 2019   •   20:08
Bolile pancreasului. Prof. univ. dr. Niculae Iordache: „Prin cele două componente ale sale – endocrină și exocrină – pancreasul are o patologie foarte importantă”

Bolile pancreasului. Despre pancreas s-a scris și se vorbește foarte mult dar el rămâne într-o bună măsură o necunoscută pentru că spre deosebire de alte organe el este puțin mai ascuns, iar simptomatologia bolilor pancreasului este diversă și, în același timp, se pretează la confuzii de diagnostic cu organele care se află în vecinătatea lui. Pancreasul pune însă probleme foarte importante și… bine definite de sănătate. Despre bolile pancreasului aflați mai multe într-un interviu cu prof. univ. dr. Niculae Iordache (Spitalul Sf. Ioan din București).

„Asigură enzimele necesare pentru o bună digestie”

– Domnule prof. dr. Niculae Iordache, oamenii știu unde se află inima, plămânii, ficatul… dar nu toți pot preciza exact unde e pancreasul. Totuși, afecțiunile pancreasului nu sunt dintre cele mai ușoare. Ce trebuie să știm despre ele?

– Faptul că un pacient cunoaște sau nu unde este un organ sau altul este un lucru extrem de relativ, petru că durerea nu este neapărat centrată pe zona unde se află organul respectiv. Vorbim despre dureri care iradiază – și atunci ceea ce își închipuie omul că are drept suferință la nivelul unui organ nu întotdeauna se potrivește cu situația reală. Cu atât mai mult în cazul pancreasului, care este situat undeva posterior, este acoperit de stomac și de colonul transvers, este într-o strânsă relație cu duodenul și cu căile biliare, care vin de la ficat și colecist, fiind, de asemenea, într-o strânsă relație cu splina și de aceea explorarea și identificarea suferinței pancreatice nu este foarte ușoară. Mai mult decât atât, nici măcar în urma investigațiilor clinice de laborator, paraclinice, lucrurile nu devin foarte clare, pentru că, de multe ori, avem informații indirecte, tocmai datorită acestei situații anatomice profunde în care se află pancreasul în fața coloanei vertebrale comparativ cu celelalte organe digestive.

– Care este importanța bunei funcționări a pancreasului?

– Pe de o parte, el asigură enzimele necesare pentru o bună digestie, enzime fabricate la nivelul pancreasului și care se activează la nivelul tubului digestiv, după ce sunt deversate sub formă inactivă, prin canalele pancreatice, în duoden. Aici, ele sunt activate și ajută la digestia alimentelor. De multe ori, problemele de insuficiență de fabricare a enzimelor se traduc printr-o digestie deficitară. Pe de altă parte, există anumite situații în care enzimele ajung să fie activate nu după ce ajung în tubul digestiv, ci ele sunt activate intrapancreatic și atunci se ajunge la fenomenul de autodigestie a pancreasului, când organul este digerat de aceste enzime fabricate de el și care îi distruge propriile structuri, așa cum se întâmplă în pancreatita acută, boală gravă și care poate duce la o mortalitate de 40-60% în formele grave. Evoluția este rapidă, iar soluțiile terapeutice sunt extrem de nuanțate și nu întotdeauna urmate de un beneficiu real.

Diabetul poate fi abordat și… chirurgical

..............

Citește interviul integral

×