x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Bolile urologice și excesul de antibiotice (VIDEO)

Bolile urologice și excesul de antibiotice (VIDEO)

04 Sep 2018   •   21:23
Bolile urologice și excesul de antibiotice (VIDEO)

Bolile urologice se numără, probabil, printre cele mai frecvente afecțiuni medicale. În timpul vieții, aproximativ 40% dintre bărbați și 12% dintre femei experimentează, măcar o dată, simptomele infecției de tract urinar și un procent mai mic, dar nu neglijabil, alt tip de afecțiuni urologice. Diagnosticarea și tratamentul adecvat sunt principalele măsuri de a preveni agravarea simptomelor. Cunoașterea cauzelor bolii poate preveni apariția infecției sau măcar identificarea din timp a acesteia, pentru a interveni terapeutic încă din faza incipientă.

Despre bolile urologice și tratamentul lor specific am aflat mai multe din dialogul cu dna Dr Carmen Lăpușan, medic primar urolog.

BOLILE UROLOGICE: „60-70% dintre infecțiile urinare sunt tratate cu un dezinfectant”

„Trăim într-o lume în care se face abuz de antibiotice – germenii devin rezistenți la antibiotice, se selectează sușe rezistente și atunci e destul de dificil să tratezi o infecțe urinară cu microbi rezistenți la antibiotice. Ultimii ani au adus date noi legate de tratamentul infecțiilor, respectiv nu se mai trateaza toate infecțiile urinare cu antibotice. În ceea ce privește bolile urologice, 60-70% dintre infecțiile urinare sunt tratate cu un dezinfectant urinar sau pur și simplu respectând măsurile de prevenție a infecțiilor urinare. Foarte rar este nevoie și de tratament antibiotic.

Este mult mai simplu când pacientul vine în cabinet și îți arată o urocultură pozitivă să-i spui «da, ia antibioticul ăla», ai scris rețeta în două minute, pacientul pleacă acasă, e mulțumit și el și, mă rog, medicul poate vedea un alt pacient. Însă e mai greu să-i spui unui pacient de ce nu-i tratezi infecția – pentru că sunt pacienți care nu au niciun simptom, dar fac uroculturi de rutină sau examene de urină, în care poate că proba a fost contaminată, iar ei primesc tratamente antibiotice în baza acestor examene, fără a avea simptome”.

BOLILE UROLOGICE: „Nu toate infecțiile se tratează cu antibiotic!”

„Bacteriologia simptomatică de foarte mulți ani nu se mai tratează cu antibiotic, ci..............................

Citește mai departe care este sfatul medicului

×