x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Cancerul de col uterin - tot ce trebuie să știi: cauze, simptome, diagnostic, tratement

Cancerul de col uterin - tot ce trebuie să știi: cauze, simptome, diagnostic, tratement

11 Dec 2018   •   18:39
Cancerul de col uterin - tot ce trebuie să știi: cauze, simptome, diagnostic, tratement

Cancerul de col uterin înseamnă o tumoare malignă, dezvoltată la nivelul cervixului și, alături de cancerul mamar, este una dintre cele mai frecvente forme de cancer întâlnite la femei.

Cancerul de col uterin – Ce îl generează

“Cancerul cervical, sau de col uterin, este generat de Papiloma Virusul Uman (Human Papillomavirus – HPV). Sunt cunoscute aproximativ 100 de subtipuri de HPV, dintre care aproximativ 40 pot infecta tractul genital. Există HPV cu risc crescut (frecvent 16,18) și risc scăzut (frecvent 6,11). Este important cum se asociază în organism diferite tipuri de HPV. Însă nu este obligatoriu să existe în infecție cu Papiloma Virus, ci boala poate apărea și în funcție de mediul și factorii virali cu care intră în contact femeia. De asemena, tabagismul, începerea vieții sexuale la vârste frageder, parteneri sexuali multipli, traumatisme ale cervixului sau imunodeficiență pe fondul HIV/SIDA, constituie alți factori favorizanți ai apariției cancerului de col uterin. Anual, în România, se înregistrează trei mii de cazuri noi de cancer de col uterin. Marele pericol este că simptomele îngrijorătoare apar destul de târziu, când boala deja este avansată. Cancerul de col uterin afectează femeile cu vârste între 15 și 44 de ani. În majoritatea cazurilor se poate vindeca dacă este descoperit într-un stadiu incipient”, a declara dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar în radiologie şi imagistică medicală, doctor în ştiinţe medicale.

Cancerul de col uterin – Simptome care trebuie să te îngrijoreze

......................

Citește mai departe și află tot ce trebuie să știi despre simptome, diagnostic și tratamentul cancerului de col uterin

×