x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Cancerul nu are odihnă

Cancerul nu are odihnă

de Magda Marincovici    |    15 Iun 2010   •   00:00
Cancerul nu are odihnă
Sursa foto: /THINKSTOCK

Ton optimist la cea mai importantă conferinţă ASCO (American Society of Clinical Oncology) de la Chicago consacrată cancerului. Anual, aici îşi dau întâlnire reputaţi profesori doctori şi se lansează noi molecule contra cancerului, boală care sfidează progresele înregistrate de medicină, rămânând a doua cauză de mortalitate la nivel mondial.



Preşedintele ASCO, medicul Douglas Blayney, profesor de medicină internă la Universitatea Michigan, spune că înţelegerea mai profundă a complexităţii cancerului se traduce prin dezvoltarea unor terapii mai eficiente, care focalizează mai precis o varietate de tumori. Rezultatele cele mai încurajatoare anunţate la conferinţa ASCO dovedesc rolul decisiv al terapiilor care ţintesc funcţii vitale ale tumorilor sau acţionează asupra sistemului imunitar cu scopul de a distruge celulele maligne, comparativ cu chimioterapia standard. Aceste progrese reprezintă un câştig în sensul supravieţuirii mai ales în cazul pacienţilor cu cancer în stadii avansate, cu metastaze, cum ar fi melanomul, contra căruia sunt foarte puţine tratamente. Un anticorp experimental (Ipilimumab), care activează celulele T (timocite) ale sistemului imunitar pentru distrugerea cancerului, a dat, în premieră, rezultate "foarte încurajatoare" în lupta contra melanomului avansat, cancer al pielii a cărui incidenţă a explodat, practic, în ultimii 30 de ani.

O terapie experimentală (crizotinib), care neutralizează enzima "anaplastic lymphoma kinase" (ALK), enzimă esenţială în procesul de dezvoltare a celulelor canceroase, s-a dovedit eficientă şi contra celei mai frecvente forme de cancer pulmonar avansat la pacienţi cu un profil genetic particular. La ora actuală, la nivel mondial, neoplasmul pulmonar este cea mai frecventă şi mai severă formă de cancer. O altă terapie, aflată în etapa testărilor clinice, arată că tratamentul cu Avastin, ce stopează tumoarea canceroasă să dezvolte reţele de vase sangvine care să o alimenteze, combinat cu chimioterapie, a permis prelungirea semnificativă a perioadei de evoluţie a cancerului ovarian.

Tema conferinţei ASCO de anul acesta o reprezintă progresele înregistrate în asistenţa medicală, a anunţat Lynn Schuchter, profesor doctor la Universitatea Pennsylvania. Ne dorim foarte mult să îmbunătăţim calitatea vieţii bolnavilor prin terapii care să producă mai puţine efecte secundare, prin intervenţii chirurgicale şi radioterapie mai ţintite, subliniază profesorul Schuchter.

ESTIMĂRI
Totuşi, această boală persistă să fie foarte frecventă în SUA, deşi din ce în ce mai multe terapii sunt puse la punct. Potrivit American Cancer Society (ACS), în SUA, în 2009, s-au înregistrat 1,5 milioane de noi cazuri şi 560.000 de decese. Un recent raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii indică faptul că numărul deceselor din cauze neoplazice s-ar putea dubla, la nivel global, în perspectiva anilor 2030, atingând cifra de 13 milioane.

Estimările ACS sunt înspăimântătoare. Pe fondul procesului de îmbătrânire a populaţiilor din ţările industrializate, aproximativ un bărbat din doi şi o femeie din trei ar putea fi diagnosticaţi cu cancer. Printre cele mai severe forme de cancer, dar şi printre cele mai rezistente la terapiile existente sunt: de ficat, pancreas, plămân şi creier. Specialiştii consideră că incidenţa cancerului este strâns legată de stilul de viaţă, ceea ce face ca de fapt arma principală contra acestei boli să fie prevenirea printr-un stil de viaţă echilibrat.

×
Subiecte în articol: avertisment