x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Cancerul şi aspartamul

0
24 Iul 2007 - 00:00

"De ce nu superiubite cu zero planuri de viitor?" "De ce nu telefoane cu zero sonerii nasoale?" "De ce nu site-uri cu zero pop-up-uri?" "De ce nu filme cu zero pauze publicitare?"

"De ce nu superiubite cu zero planuri de viitor?" "De ce nu telefoane cu zero sonerii nasoale?" "De ce nu site-uri cu zero pop-up-uri?" "De ce nu filme cu zero pauze publicitare?" "De ce nu ore de vărf cu zero intersecţii blocate?" "De ce nu intersecţii aglomerate cu zero semafoare defecte?" "De ce nu o petrecere monstru cu zero mahmureală?" "De ce nu facultate cu zero restanţe?" sau "De ce nu relaţii cu zero sentimente?" Cam aşa sună o reclamă recentă, care ascunde insă anumite părţi "nasoale". De ce nu băuturi cu zero risc de cancer?, aş intreba eu. Din păcate, toate aceste băuturi care au ZERO calorii conţin indulcitori artificiali, precum aspartam sau acesulfam K.Â

Â

Noi dovezi

Folosit zilnic, in doze mici, pe durata intregii vieţi, incepănd din perioada fetală, aspartamul (APM) creşte riscul de cancer. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Fundaţia Ramazzini, Italia. Cercetătorii au administrat APM unor grupuri de şobolani pe durata intregii lor vieţi (inclusiv in perioada fetală), la doze variate (0 mg/kg corp-zi, 20 mg/kg corp/zi şi 100 mg/kg corp/zi). Ei au observat o frecvenţă mai mare a limfoamelor, leucemiei şi cancerului la săn, chiar şi la doze mici de indulcitor, adică 20 mg/kg corp/zi, precum şi o creştere a frecvenţei cancerelor o dată cu creşterea dozei de APM. Grupul care a primit 100 mg/kg corp de aspartam a avut o creştere mult mai mare a numărului de cancere decăt cel care a primit 20 mg/kg corp. Trebuie să menţionez aici că, in ultimele decenii, aceste cancere (leucemie, limfom, de săn) inregistrează o incidenţă ingrijorătoare la tineri.

Studiul a fost publicat la 13 iunie 2007 in ediţia online a prestigiosului jurnal Enviromental Health Perspectives.

Adio!

Aspartamul (APM) este unul dintre cei mai folosiţi indulcitori artificiali din lume. A fost aprobat de FDA (Food and Drug Administration) in 1981 pentru utilizarea in alimente solide. In 1983 a primit aprobarea pentru folosirea in băuturi, iar in 1996 a primit aprobarea de indulcitor general, aşa incăt actualmete APM poate fi găsit in peste 6.000 de produse şi in peste 500 de tipuri de medicamente. In SUA, peste 70% din APM văndut se regăseşte in băuturi carbogazoase. Nivelul acceptabil zilnic

(ADI - acceptable daily intake) pentru APM este de 50 mg/kg corp (SUA) sau de 40 mg/kg corp (UE). Dacă in urma examinării datelor acestui studiu FDA va concluziona că APM e cancerigen pentru şobolani, agenţia este obligată prin lege să interzică folosirea aditivului pentru uz uman.

Avertisment

Centrul pentru Ştiinţă in Interesul Public din SUA (CSPI) s-a sesizat deja in acest sens şi a schimbat avertismentul la adresa APM de la "folosiţi cu prudenţă" la "toată lumea ar trebui să-l evite". Totodată, CSPI recomandă tuturor consumatorilor să evite şi alţi indulcitori artificiali, precum acesulfam K şi zaharină. CSPI recomandă şi industriei să evite folosirea acestui aditiv.

"Diferite teste efectuate de-a lungul timpului au produs rezultate controversate, dar acest ultim studiu, ce intăreşte rezultatele studiilor publicate in anii anteriori, arată că aspartamul nu este un produs sigur pentru consumul uman şi ar trebui interzis", avertizează CSPI.

In concluzie, dacă nu am da aspartam unui şobolan, cum putem permite ca acest aditiv să existe in alimentaţia omului? Iată o intrebare la care autorităţile ar trebui să răspundă!

PERICOL ZILNIC. Un copil cu greutatea de 20 kg bea aproximativ un litru de băutură light/fără zahăr, indulcit cu aspartam. Un adult care căntăreşte circa 70 de kilograme bea 2,5 litri de băuturi indulcite artificial, acumulănd 20 mg/kg corp APM. Nu socotim aici şi APM din alte produse: gume de mestecat sau bomboane. Şi ştim foarte bine că mai ales copiii beau peste 2,5 litri zilnic. Aşadar, legătura dintre aspartam şi cancer este una căt se poate de reală.Â

Citeşte mai multe despre:   zero,   prevenire

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Explicațiile psihologului: Când “a face un copil” devine o greșeală imensă?

Explicațiile psihologului: Când “a face un copil” devine o greșeală imensă?
Este de la sine înțeles că nașterea unui copil este întotdeauna o binecuvântare, dar sunt unele momente când partenerii nu înțeleg sau se tem de această binecuvântare, și o folosesc în scopuri...

Paşi de urmat pentru o dantură sănătoasă

Paşi de urmat pentru o dantură sănătoasă
Dantura sănătoasă nu înseamnă doar câteva reguli de igienă orală şi controale periodice la stomatolog, ci şi o alimentaţie corespunzătoare şi renunţarea la câteva obiceiuri zilnice...

Cinci mituri despre acnee

Cinci mituri despre acnee
Galerie Foto Acneea este cea mai frecvent întâlnită afecțiune a pielii. Statisticile arată că 85% din persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 și 24 de ani prezintă o formă de acnee. Acneea vulgară, forma cea mai comună,...

Amintirile - rezultatul unui proces care creează punţi în timp

Amintirile - rezultatul unui proces care creează punţi în timp
Trăim din amintiri, ne hrănim cu amintiri şi murim cu ele... într-o interpretare mai amplă, am putea spune că a viaţa noastră este compusă din amintiri. Amintirile sunt răsărituri şi apusuri ale fiecărei...

Ce trebuie făcut în caz de lipotimie

Ce trebuie făcut în caz de lipotimie
Cârtitorii care susţin că românii au devenit indiferenţi la necazurile semenilor nu au dreptate. Când un om cade pe stradă, are semne rele de la organism, trecătorii reacţionează repede, cu dorinţă de...

„«Boala de asfalt» afectează femeile din ce în ce mai tinere”

„«Boala de asfalt» afectează femeile din ce în ce mai tinere”
Aproximativ 87% dintre femeile de pe planetă au fost diagnosticate cu o formă mai simplă sau mai gravă a acestei afecțiuni a tălpii piciorului, despre care se zice că aparține omului modern, omului...

Vasele de sânge îmbătrânesc diferit la femei față de bărbați. Pentru ce boli riscul e crescut?

Vasele de sânge îmbătrânesc diferit la femei față de bărbați. Pentru ce boli riscul e crescut?
Un nou studiu științific arată că vasele de sânge ale femeilor îmbătrânesc mai repede decât cele ale bărbaților. Potrivit cercetătorilor, această descoperire ne ajută să înțelegem de ce femeile...

Modul nebănuit prin care se pot răspândi particule de coronavirus

Modul nebănuit prin care se pot răspândi particule de coronavirus
Potrivit unor studii, golirea bazinului unei toalete, fără capac, ar putea crea un "nor" de mici particule de aerosoli, aruncați până la 3 metri împrejurul vasului. Aceste particule răspândite pot rămâne...

Un expert nutriționist ne avertizează cât de periculoase pot fi căpșunile

Un expert nutriționist ne avertizează cât de periculoase pot fi căpșunile
Un expert în nutriţie ne avertizează cât de periculoase pot fi căpșunile și când. Nutriționistul Margarita Arzumanian a făcut câteva recomandări despre cum să alegem mai bine căpșunile pentru...

Tot ce trebuie să știi despre FIBROZA CHISTICĂ și despre tratamentul ei

Tot ce trebuie să știi despre FIBROZA CHISTICĂ și despre tratamentul ei
Fibroza chistică sau mucoviscidoza este o afecțiune genetică, ce se caracterizează printr-o disfuncție generalizată a glandelor exocrine, mucoase și seroase, având ca rezultat creșterea consistenței...

Bolile inflamatorii intestinale, asociate cu o creştere a riscului de demenţă. Află detalii

Bolile inflamatorii intestinale, asociate cu o creştere a riscului de demenţă. Află detalii
Bolile inflamatorii intestinale, printre care se numără colita ulcerativă şi boala Crohn, sunt asociate cu o creştere a riscului de apariţie a demenţei, conform unui studiu publicat în jurnalul ştiinţific...

Cum să vorbești cu copilul tău despre Coronavirus

Cum să vorbești cu copilul tău despre Coronavirus
“Mami, când trece virusul?”, este una dintre cele mai frecvente întrebări de pe buzele copiilor, întrebare la care nici măcar părinții nu știu încă răspunsul. Este momentul în care ne dăm seama că a fi...

Un nou test de sânge depistează cancerul cu până la patru ani înainte de diagnosticare

Un nou test de sânge depistează cancerul cu până la patru ani înainte de diagnosticare
În ultima vreme, pare că cercetările medicale se concentrează în exclusivitate asupra găsirii unui tratament şi a unui vaccin eficient împotriva virusului Sars CoV-2, atât de aşteptate de întreaga...

3 sfaturi ale medicilor epidemiologi pentru persoanele care pleacă în vacanță

3 sfaturi ale medicilor epidemiologi pentru persoanele care pleacă în vacanță
În contextul numărului tot mai mare de infectări cu coronavirus, medicii ne recomandă să ținem cont de regulile de igienă și în vacanță. 1) Nu vă cazați în locuri neautorizate sau în hoteluri și...

Obezitatea creşte cu 40% riscurile decesului în cazul îmbolnăvirii de COVID-19

Obezitatea creşte cu 40% riscurile decesului în cazul îmbolnăvirii de COVID-19
Oficialii britanici din domeniul sănătăţii au avertizat că pentru persoanele obeze riscul de a deceda din cauza coronavirusului este cu 40% mai mare decât la persoanele cu o greutate sănătoasă. Public Health...
Serviciul de email marketing furnizat de