x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Cancerul şi gălbenuşul de ou

Cancerul şi gălbenuşul de ou

19 Iun 2007   •   00:00

Societatea Canadiană de Cancer (CCS) modifică recomandările privind vitamina D. Pe cănd şi in Romănia? In comunicatul de presă al Societăţii din 8 iunie 2007, Heather Logan, director al Departamentului pentru Politici de Control al Cancerului din cadrul Societăţii, a afirmat:

Societatea Canadiană de Cancer (CCS) modifică recomandările privind vitamina D. Pe cănd şi in Romănia? In comunicatul de presă al Societăţii din 8 iunie 2007, Heather Logan, director al Departamentului pentru Politici de Control al Cancerului din cadrul Societăţii, a afirmat:

"Dovezile din această arie ştiinţifică privind prevenţia cancerului prin suplimentarea cu vitamina D sunt din ce in ce mai numeroase, iar noi dorim să-i ghidăm pe canadieni in acest sens pe baza a ceea ce cunoaştem acum". Pe măsură ce studiile vor oferi mai multe informaţii, ne vom revizui recomandările.

CCS a recomandat adulţilor să-şi suplimenteze dieta cu 1.000 UI de vitamina D zilnic, in special in sezonul rece - toamnă şi iarnă.

Adulţii cu risc mărit de hipovitaminoză D ar trebui să suplimenteze cu 1000 UI zilnic tot timpul anului. In cadrul categoriei cu risc mărit, CCS include: vărstnicii, persoanele cu pielea inchisă la culoare, cei ce nu pot ieşi din diverse motive la soare şi cei care poartă imbrăcăminte ce acoperă aproape in totalitate pielea. " Am recomandat 1.000 UI de vitamina D zilnic, intrucăt dovezile actuale arată că această cantitate va reduce masiv riscul de cancer, cu un risc de efecte adverse minim", spune Logan.

Dar specialistul acceptă că mai sunt necesare multe studii pentru a stabili cu exactitate necesarul de vitamina D, ce va maximiza beneficiile pentru sănătate.

Un studiu publicat la 8 iunie 2007 in prestigiosul Jurnal American de Nutriţie Clinică (AJCN) este motivul cel mai probabil al acestor recomandări. Acest ultim studiu, realizat cu maximă rigurozitate ştiinţifică (experimental, dublu-orb, randomizat, controlat cu placebo - standardul de aur), arată că administrarea a 1.000 UI de vitamina D + Calciu 1.400-1.500 mg reduce riscul de cancer cu 77% faţă de placebo. Calciul singular are efecte similare placebo. Studiul a fost realizat pe 1.179 femei postmenopauză şi este primul studiu experimental, randomizat (femeile au fost impărţite aleatoriu), dublu-orb (nici cercetătorii şi nici subiecţii nu ştiu cine şi ce primeşte - vitamina D, calciu sau placebo pănă la finalul studiului), cu placebo (un grup de femei a primit substanţă inertă) ce arată că vitamina D, fără nici o indoială, reduce semnificativ riscul de cancer. Medicamentele pentru reducerea riscului de cancer nu se pot apropia de această valoare, motiv pentru care Societatea s-a autosesizat şi a recomandat suplimentarea dozei zilnice de vitamina D.

Două surse alimentare importante de vitamina D sunt uleiul de peşte şi gălbenuşul de ou. Expunerea la soare produce şi ea o cantitate suficientă de vitamina D (20.000 UI la expunerea la soare cu tot corpul pentru 20 de minute).

"Este important ca oamenii să ştie că sunt necesare doar căteva minute de expunere neprotejată la soare pentru a obţine suficientă vitamina D. Cu toate acestea, nu este totuşi o idee bună să ne rezumăm doar la expunerea la soare, intrucăt pentru unii oameni căteva minute pe zi de expunere neprotejată sunt suficiente pentru a creşte riscul de cancer de piele. Iar cancerul de piele este unul dintre cele mai frecvente cancere diagnosticate in Canada", avertizează Logan.

Societatea Canadiană de Cancer doreşte realizarea unor studii mult mai largi şi pe termen lung pentru a determina cu exactitate doza de vitamina D necesară pentru maximizarea beneficiilor şi pentru minimizarea riscurilor pe termen lung. "Trebuie să acumulăm mai multe cunoştinţe, intrucăt este o arie foarte importantă in prevenţia cancerului", spune Logan. Societatea recomandă oamenilor să nu se expună la razele solare intre orele 11 A.M. şi 4 P.M., atunci cănd razele soarelui sunt extrem de puternice. Totodată, pentru cei ce lucrează şi se expun in acest interval, CCS recomandă folosirea cremelor de protecţie adecvate.

Asociaţia Dermatologică Canadiană a modificat şi ea recent recomandările privind suplimentarea cu vitamina D. Ea recomandă adulţilor suplimentarea cu 1.000 UI de vitamina DÂ zilnic.

Beneficiile includ riscuri reduse pentru 15 tipuri de cancere, risc scăzut de osteoporoză şi fracturi osoase la vărstnici, creşterea imunităţii impotriva virusului gripal, dar şi a bacilului tuberculozei, reducerea riscului de boală de inimă, reducerea riscului de apariţie a unor boli autoimune şi multe altele, la un cost de aproximativ un euro pe lună.

×
Subiecte în articol: cancer vitamina prevenire