x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Carnea şi brânza, război în farfurie

Carnea şi brânza, război în farfurie

de Florin Condurateanu    |    23 Mar 2010   •   00:00
Carnea şi brânza, război în farfurie
5617-116591-03_sante9.jpgUn mare specialist, prof. univ. Gheorghe Mencinicopschi, director la Institutul de Cercetări Alimentare, a scos o carte importantă privind ceea ce trebuie să mâncăm. Stomacul şi tubul digestiv în totalitate pot prelucra la o masă doar un aliment concentrat, nu două sau mai multe.

Aliment concentrat se numeşte orice aliment, în afara legumelor şi fructelor. Evreii au un concept sănătos. Să nu mănânci la o masă carne şi lactate combinat. De aici se trag concluzii multe. Că o friptură este greşit însoţită de garnituri de genul cartofi, orez. Sănătos ar fi ca să însoţeşti friptura de o salată de legume.

Dar iată şi un alt principiu. Pentru sănătate, pentru tubul digestiv sunt contraindicate şi mâncărurile de tip fast-food, dar şi preparatele dintr-o bucătărie prea complicată, dintr-o gastronomie prea sofisticată şi prea diversificată. Omul trebuie să pună pe masă produse aflate într-un echilibru de cumpătare, între alimentul din cultură (alimentul din natură) şi alimentul suprarafinat.

Apoi trebuie să ne ferim de unele păcate, cum ar fi sedentarismul, dar şi hăpăiala de calorii goale. Se regăseşte în mâncarea noastră un lanţ trofic lung de tip industrial, 90% din alimentele din marketuri fiind prelucrate industrial. Şi, aici, totul este dat peste cap de îngrăşăminte chimice, pesticide, hormoni. Marea diversitate de produse alimentare este o amăgire, fiindcă mai toate produsele sunt de fapt porumb şi soia.

Trebuie să ţinem seama şi de ritmul circadian: ritmul organismului nostru în 24 de ore. În primele ore ale dimineţii se află la turaţie maximă intestinul gros. Urmează intensificarea activităţii în intestinul subţire şi pancreas, responsabile cu digestia, şi de aceea e bine ca dimineaţa să mâncăm consistent la micul dejun.

×
Subiecte în articol: editorial