x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Cat de mare este riscul de osteoporoza

Cat de mare este riscul de osteoporoza

de Dr Dana Tinică    |    25 Iul 2012   •   18:20
Cat de mare este riscul  de osteoporoza

O steoporoza se caracterizeaza prin scaderea densitatii osoase si fragilizarea acestora, cu cresterea riscului de fracturi. Din pacate, osteoporoza evolueaza silentios, fara durere sau simptome marcante, astfel incat de cele mai multe ori fracturile reprezinta prima manifestare. Asta nu inseamna insa ca modificarile osoase nu pot fi depistate la timp prin investigatii, adica prin masurarea densitatii osoase. Mai trebuie mentionat ca exista o stare premergatoare, numita osteopenie, in care pierderile osoase sunt mai putin semnificative, diferentele fiind insa posibile doar prin masurarea densitatii osoase.

Este insa osteoporoza o problema majora de sanatate? Si mai ales care este riscul de a fi afectat? Se apreciaza ca, in lume, exista apoximativ 250 milioane de persoane care sufera de osteoporoza (numarul celor cu osteopenie fiind de cateva ori mai mare). Dintre acestea, 75 milioane de cazuri sunt intalnite in Europa, Statele Unite si Japonia. Mai grav, in lume, se inregistreaza anual circa 9 milioane de fracturi legate de osteoporoza, ceea ce inseamna cam o fractura la 3 secunde, cele mai frecvente localizari fiind la brat si antebrat, vertebre si sold.

Osteoporoza este de patru ori mai frecventa la femei decat la barbati si indiferent de sex este mai intalnita dupa 50 de ani. Astfel, 1 din 3 femei si 1 din 5 barbati cu varsta peste 50 de ani sufera de osteoporoza. Factorii genetici sunt si ei importanti, existenta de astfel de cazuri in familie (parinti sau frati) crescand riscul de imbolnavire. Constitutia osoasa mai fragila constituie un factor de risc important si explica in parte frecventa ridicata a osteoporozei la femei. Trebuie insistat asupra faptului ca bazele structurii scheletale se pun in copilarie si adolescenta, de aceea orice deficiente inregistrate in aceste perioade isi lasa amprenta asupra configuratiei osoase. Trebuie mentionate aici: greutatea mica la nastere, deficiente alimentare de calciu si vitamina D (aportul acestor nutrienti fiind insa importat in toate decadele vietii), tulburari de alimentatie ca anorexie sau bulimie, cure de slabire drastice etc. Stilul de viata influenteaza si el aparitia osteoporozei, fie ca ne referim la efectul daunator al fumatului si consumului excsiv de alcool, fie la sedentarism.
Intr-adevar, activitatea fizica desfasurata toata viata asigura sanatatea osului. Sunt incluse aici atat exercitiile fizice care stimuleaza producerea osului, adica cele cu impact, care solicita mai mult osul, cum ar fi alergarea, sariturile, dansul, ridicarea de greutati, dar si alte tipuri de exercitii care intaresc musculatura si mentin flexibilitatea articulatiilor, componente care contribuie la o viata activa.

Hormonii sexuali detin un rol determinant in producerea osteoporozei. Scaderea estrogenului dupa menopauza este unul dintre cauzele importante ale aparitiei bolii. Nu trebuie insa neglijata reducerea acestuia inainte de menopauza, de pilda, in cazul femeilor care urmeaza un tratament pentru diferite tipuri de cancer (cum ar fi cel mamar), femeile carora li s-au indepartat chirurgical ovarele sau al celor care prezinta perioade prelungite de amenoree (de diverse cauze). Un fenomen similar se intampla si in cazul barbatilor, la care nivelul testosteronului scade pe masura inaintarii in varsta.

Daca osteoporoza este intalnita, de regula, dupa 50 de ani, exista insa si situatii in care ea poate sa apara mai devreme, fie din cauza unor maladii, fie din cauza unor tratamente urmate. Astfel, se intampla in cazul unor boli endocrine, cand exista o secretie ridicata de hormoni, fie ca este vorba de hormoni tiroidieni, de parathormon (acest hormon secretat de glandele paratiroide este esential implicat in metabolismul calciului) sau de glucocorticoizi (in cazul unei activitati sporite a glandei suprarenale). De altfel, tratamentul prelungit cu glucocorticoizi, indicat in diferite afectiuni (de la astmul bronsic, la scleroza multipla si diverse afectiuni autoimune sau inflamatorii) poate creste riscul de osteoporoza. Si alte tipuri de medicamente pot avea acest efect, cum ar fi unele antiepileptice, antidepresive, medicamente care scad secretia acida, heparina etc.

Pentru stabilirea diagnosticului de osteoporoza se face determinarea densitatii osoase, cel mai indicat prin metoda DEXA. Orice femeie peste 65 de ani si orice barbat peste 70 de ani ar trebui sa faca o astfel de masuratoare, chiar in lipsa oricaror simptome. Investigatia se recomanda si sub aceasta varsta, daca exista factori de risc, asa ca discutati cu medicul de familie despre oportunitatea acesteia.

×