x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Cefaleea – Durere de cap sau migrenă? Cum o tratăm

Cefaleea – Durere de cap sau migrenă? Cum o tratăm

23 Sep 2019   •   13:47
Cefaleea – Durere de cap sau migrenă? Cum o tratăm

Durerea de cap și migrena sunt amândouă cunoscute sub denumirea comună de cefalee.
Dacă nu am trăit experiența unei migrene anterior, atunci când începe să ne doară capul nu știm dacă avem o simplă cefalee (durere de cap) sau suntem pe cale să dezvoltăm o migrenă.

Durere de cap sau migrenă? – Cauze

Durerea de cap poate avea cauze variate. Ea poate să apară în urma unui traumatism (lovituri), sau fără o cauză aparentă. Gripa, dar uneori chiar o și simplă răceală, sinuzita (inflamație a sinusurilor), sau purtarea unor ochelari necorespunzători, miopia pot duce la apariția unei dureri de cap.
Ritmul de descărcare al hormonilor feminini poate fi însoțit și de durere de cap (sindromul premenstrual, de pildă). Hipertensiunea arterială necontrolatăsuficient, unele afecțiuni ale veziculei biliare (bila leneșă), dar și sevrajul la anumite substanțe (tutun, cafea, dar chiar și zahăr), oboseala (mai ales intelectuală), frigul sau, din contră, expunerea exagerată la soare, sunt tot atâtea motive ale durerii de cap.

Când știm că avem o migrenă?

Atunci când durerea, apărută în afara unui traumatism, se extinde dincolo de 4 ore (ajungând uneori la 72 de ore), este foarte intensă, are caracter pulsatil, este localizată pe o jumătate de craniu și este însoțită de un cortegiu de alte simptome:

fotosensibilitatea (pacientul suportă greu lumina directă);
sensibilitate exagerată la sunete, mirosuri;
greață, care se poate transforma ulterior în vărsături;
oboseală extremă (pacientul nu poate să doarmă sau să se liniștească).
Migrenele apar de obicei recurent ( se repetă), iar persoana care le experimentează ajunge să le recunoască, ceea ce medicii numesc “aură”.

Vezi și 

Tumorile cerebrale – tot ce trebuie să știi despre ele

De ce apare indigestia și cum o poți evita

Deși ele au un caracter vascular (apar datorită dilatației vaselor de sânge din creier) nu se cunoaște exact mecanismul prin care se declanșează și nici de ce apar doar la anumite persoane predispuse, deși alte persoane, având aceleași afecțiuni, nu dezvoltă durerea de tip migrenă. De exemplu, uneori migrenele apar la femeile aflate în perioade de pre-menopauză, dar există și femei care ajung la menopauză fără să experimenteze acest tip de durere de cap.

Migrena – fazele de evoluție și tratamentul

.........

Citește mai departe AICI

×