x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Centrul de prevenire a tentativelor de suicid pentru copii şi adolescenţi

Centrul de prevenire a tentativelor de suicid pentru copii şi adolescenţi

de Magda Colgiu    |    17 Aug 2010   •   00:00
Centrul de prevenire a tentativelor de suicid pentru copii şi adolescenţi
Sursa foto: /THINKSTOCK

Copiii şi adolescenţii care au senzaţia că nu mai fac faţă problemelor se pot adresa "Centrului de prevenire a tentativelor de suicid" ce funcţionează în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie "Prof Dr. Alexandru Obregia".

Ideea acestui centru survine realităţii obiective a contextului socio-cultural românesc, respectiv frecvenţei mari a conduitelor auto-agresive la copil şi adolescent.

Echipa Centrului este formată din medici (pediatru, psihiatru, medic şcolar), psihologi cu formări diferite, asistenţi sociali, asistenţi medicali cu specializarea psihiatrie. Activitatea acestora se desfăşoară pe baza contractelor de voluntariat încheiate de aceştia şi Spitalul Clinic de Psihiatrie "Prof Dr. Alexandru Obregia".

ACTIVITĂŢI
De asemenea, în cadrul Centrului se desfăşoară o serie de activităţi, printre care:
- Depistarea riscului suicidar la copii şi adolescenţi prin aplicarea de teste screening elevilor din şcolile şi liceele bucureştene;
- Lobby pentru reglementări juridice împotriva persoanei care provoacă abuzul emoţional (neglijare afectivă), atât prin demararea unei campanii de sensibilizare a populaţiei şi autorităţilor, cât şi prin discuţii gen mese rotunde între specialiştii din domeniul sănătăţii mintale şi adolescenţi, părinţi, autorităţi;
- Lobby pentru scăderea mediatizării cazurilor de suicid;
- Dezvoltarea unor şedinţe de grup gen Alcoolicii Anonimi;
- Revistă on-line cu poveşti ale adolescenţilor;
- Realizarea unei broşuri informative pentru părinţi de tipul "Ghid de bune practici", cu referire la prevenirea suicidului, ţinând cont de nevoia de informare a părinţilor.
De asemenea, Centrul are în vedere, o dată cu începerea noului an şcolar, atragerea părinţilor către participarea la şedinţe care au ca scop diversificarea şi creşterea calităţii comunicării cu propriii copii.

TEL VERDE
Adolescenţii pot suna la numărul de telefon 0800. 080.100, linie gratuită, asigurată cu sprijinul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti. Numărul este disponibil în orice moment. Apelanţii trebuie să ştie că discuţiile sunt confidenţiale, iar informaţiile nu sunt cunoscute decât de voluntarul care răspunde la telefon.

DONAŢII
Persoanele care vor să ajute copiii şi adolescenţii cu probleme pot susţine financiar, donând diverse sume de bani în contul IBAN- RO16RNCB 0076103420890001, deschis la BCR 13 Septembrie, Bucureşti, pe numele ASOCIAŢIA PENTRU SPRIJINUL COPIILOR CU CERINŢE SPECIALE DR. KATZ.
Informaţii suplimentare pot fi obţinute pe site-ul www.preveniresuicid.ro

×
Subiecte în articol: de ştiut