x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Chemati medicul acasa!

Chemati medicul acasa!

28 Mar 2005   •   00:00


  • de GEORGETA LICSANDRU
  • MEDICUL DE FAMILIE
  • Asiguratii au dreptul la servicii de asistenta medicala primara, inclusiv asistenta medicala la domiciliu, acordata de medicul de familie pe lista caruia sunt inscrisi. In orarul medicului, pe langa programul de la cabinet, trebuie sa figureze si doua ore de consultatii la domiciliul asiguratilor.

    Medicul de familie este obligat sa se deplaseze la domiciliul celor inscrisi pe lista sa in mai multe situatii. Una dintre acestea este pentru urmarirea dezvoltarii psihomotorii a copilului prin examene de bilant la externarea din maternitate si la varsta de o luna. De asemenea, pentru acordarea de asistenta copiilor in varsta de pana la 1 an in caz de boala sau accident, a caror deplasare la cabinet nu este posibila.

    "Medicul de familie trebuie sa se prezinte la domiciliul pacientilor in situatiile care nu permit deplasarea la cabinet: urgente medico-chirurgicale (insuficienta cardiaca severa insotita de respiratie greoaie – dispnee, edeme masive, ascite, politraumatisme etc.). Medicul trebuie sa se deplaseze pentru orice asigurat, indiferent de varsta, care sufera de afectiuni ale membrelor inferioare", arata doctorul Dragos Grosanu, director adjunct al Directiei de Relatii Publice a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

    Bolnavii in faza terminala (cancere) beneficiaza de asistenta medicala gratuita la domiciliu. In aceeasi categorie se incadreaza si cei cu alte afectiuni grave, interventii chirurgicale pentru care, la recomandarea medicului de specialitate, nu este permisa deplasarea. Costurile acestor consultatii sunt suportate integral de casa de asigurari.

    Atunci cand urgentele medicale se inregistreaza in afara programului medicului, asiguratii pot apela la centrele de permanenta sau la Salvare. "In mediul rural insa nu exista asemenea centre, asiguratii fiind obligati sa solicite Salvarea", afirma Nicoleta Stefanescu, de la Biroul de presa al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

    Ingrijirea la domiciliu

    Asiguratii pot beneficia de un pachet de servicii de ingrijiri medicale la domiciliu, acordate de furnizori autorizati si acreditati. Furnizorii de servicii incheie un contract cu Casele de Asigurari de Sanatate Judetene. Pana in acest moment, Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti a incheiat un asemenea contract numai cu Fundatia Crucea Alb-Galbena.

    In functie de starea de sanatate a pacientului, medicul de specialitate din ambulatoriu sau din spital ii da o recomandare. Pacientul depune recomandarea si o cerere la casa de asigurari de care apartine. Daca cererea este aprobata, asiguratul se va adresa furnizorului care are contract cu casa.

    Pachetul de servicii medicale la domiciliu cuprinde: monitorizarea parametrilor fiziologici (temperatura, respiratie, puls, tensiune arteriala, diureza, scaun), administrarea unor medicamente intramuscular, intravenos, alimentarea artificiala pe sonda gastrica, manevre terapeutice pentru evitarea unor complicatii la bolnavii imobilizati, ingrijirea plagilor etc. Lista cuprinde 23 de servicii medicale de baza pentru ingrijiri la domiciliu.

    SCUTIRI. Categoriile de persoane scutite de la plata asigurarilor de sanatate pot solicita deplasarea medicului de familie la domiciliu. Printre acestea se numara copiii si tinerii pana in 26 de ani, daca sunt elevi, studenti sau ucenici care nu realizeaza venituri din munca; persoanele cu handicap, fara venituri din munca si care se afla in ingrijirea familiei; sotul, sotia, parintii fara venituri proprii, care se afla in intretinerea unei persoane asigurate; militarii in termen, gravidele sau femeile care isi ingrijesc copilul bolnav in varsta de pana la 6 ani.

    STRAINII. Exista o alta categorie de persoane (cetatenii straini) care se asigura facultativ si care beneficiaza de pachetul de servicii medicale de asistenta primara. Medicul de familie nu este obligat insa sa se deplaseze la domiciliul celor asigurati facultativ. Acestia trebuie fie sa mearga la cabinet, fie sa se adreseze centrelor de permanenta sau Salvarii. Desi potrivit codului deontologic trebuie sa acorde asistenta medicala in orice imprejurari, medicul de familie nu este obligat sa se deplaseze la domiciliul persoanelor neasigurate.

    STIATI CA...
  • Perioada in care o persoana asigurata poate beneficia de ingrijiri medicale la domiciliu este stabilita de medicul curant, cel care a facut recomandarea, cu obligativitatea precizarii ritmicitatii/periodicitatii serviciilor. Cu toate acestea, un asigurat nu are dreptul sa beneficieze de mai mult de 56 de zile calendaristice de ingrijiri medicale la domiciliu, in una sau mai multe etape.
  • STIRI
    OBEZITATE. Un studiu efectuat la Universitatea Illinois din Chicago a aratat ca obezitatea scurteaza viata oamenilor in medie cu 2-5 ani. Potrivit statisticilor, in SUA, obezitatea ia mai multe vieti decat afectiunile cardiovasculare sau oncologice. In ultimii 20 de ani, numarul fumatorilor adulti a scazut in Statele Unite de la 30% la 19%. In acelasi timp insa, numarul celor care sufera de obezitate a crescut de la 15% la 30% din populatia adulta. In lume, mai mult de un miliard de persoane sufera din cauza kilogramelor in plus, in vreme ce 300 de milioane sufera de obezitate.

    ROBOT. Centrul Medical al Universitatii California este primul din lume care foloseste un robot, ce ii permite medicului sa comunice cu pacientul care se gaseste acasa, intr-un alt spital sau la serviciu. In locul fetei, robotul are un ecran unde pacientul vede figura medicului si analogic medicul vede fata bolnavului. Primele experimente au aratat ca pacientii prefera vizitele virtuale ale medicului in locul deplasarii la spital.

    OCHI. In urma unor experimente, cercetatorii rusi au ajuns la concluzia ca bolile se pot diagnostica privindu-l pe pacient in ochi. Un program special pe computer poate preciza chiar perioada cand o persoana prezinta risc crescut de a suferi o trauma. Astfel, nuantele de galben, cenusiu sau portocaliu in jurul irisului sunt semnul oboselii, petele inchise la culoare sunt urmele traumelor, schimbarea culorii de pe marginile irisului este urmarea infectarii organismului. In cazul pacientilor grav bolnavi, cei care se prezinta la medic si spun ca le ard ochii, culoarea portocalie este dominanta.

    ×