x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Chirurgie pentru graşi

Chirurgie pentru graşi

de Florin Condurateanu    |    08 Dec 2009   •   00:00

Profesorul doctor Nicolae Iordache, şeful Secţiei I de chirurgie generală de la Spitalul Clinic "Sf. Ioan", spune că numai în obezităţile morbide, în obezităţile monstruoase, chirurgia bariatrică poate da o mână de ajutor. Ea acţionează asupra construcţiei tubului digestiv şi nu este o chirurgie estetică ce topeşte sau răzuieşte grăsimea. Chirurgia bariatrică intră în acţiune atunci când marele obez nu a reuşit să slăbească prin diete.

Ţelurile acestei chirurgii bariatrice este să fie lipsită de riscuri şi să te aducă la greutatea ideală. De asemenea, această chirurgie îşi propune să nu aşeze la loc kilogramele după operaţie. Bineînţeles că, după intervenţie, pacientul trebuie să se îngrijească şi de regimul lui alimentar. Chirurgia bariatrică are ca ţeluri limitarea traumatismelor şi a complicaţiilor după o operaţie fie ea cât de mică. Această chirurgie bariatrică vizează ca pacietnul să poată reveni la situaţia fiziologică de dinaintea intervenţiei. Intervenţiile bariatrice pot fi şi nechirurgicale, cu ajutorul endoscopului.

Astfel, cu endoscopul se introduce în stomac acel balon care scade volumul operaţional al stomacului. Tot endoscopic, acest balon se poate scoate după câteva luni. Tot endoscopic, se poate monta pe exteriorul stomacului un inel care îl "sugrumă", făcându-l precum o clepsidră cu două camere. Camera de sus, obţinută prin inelul din exteriorul stomacului, este mai mică, încape mai puţină mâncare în ea şi, astfel, se declanşează semnalele de saţietate la o cantitate mai mică de alimente.

După şase luni, acest inel se poate scoate. Intervenţiile chirurgicale se referă la scoaterea din circuit a unei porţiuni din stomac printr-un fel de sudură a unei părţi a stomacului. Iar o altă operaţie chirurgicală este realizarea unui fel de "Y" din intestinul subţire, adică scoaterea din circuitul digestiei a unei porţiuni din intestinul subţire. Cu alte cuvinte, se mută mai jos vărsarea bilei şi a secreţiilor pancreasului în intestinul subţire.

×
Subiecte în articol: editorial