x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Colecistul

17 Ian 2005   •   00:00

LECTIA DE ANATOMIE
Anatomic, colecistul este un organ unic. Vezicula biliara are forma ovoida si este asezata pe fata inferioara a lobului drept al ficatului, cu rolul de a colecta, depozita, concentra bila si de a o evacua in timpul digestiei alimentelor. Vezicula biliara, denumita si colecist, este un organ format dintr-un rezervor ce contine secretia biliara colectata din ficat si transportata aici de canalul hepatic.
OANA VATASELU

Doctor Cosmin Popa, medic chirurg la Spitalul Colentina, spune ca afectiunea cel mai des intalnita a veziculei biliare este litiaza veziculara, caracterizata prin existenta unuia sau mai multor calculi (pietre) in interiorul colecistului. Cel mai frecvent, calculii sunt cauzati de factorii alimentari: consumul crescut de grasimi si colesterol sub diverse forme. Colecistul reactioneaza imediat la abuzul de oua, carne grasa, tocaturi, prajeli, sosuri, frisca, maioneza. Litiaza veziculara poate evolua de la aspectul asimptomatic (descoperirea bolii fiind intamplatoare), intoleranta la anumite alimente, balonari, gust amar in gura, senzatie de greata dupa mese sau dimineata, ajungandu-se pana la dureri "in capul pieptului". In urma litiazei veziculare pot surveni complicatii de tip inflamator (colecistita litiazica cronica sau acuta) ori mecanic (icterul mecanic, pancreatita acuta) si cancerul de colecist.

Pentru a preveni bolile colecistului trebuie sa adoptam o alimentatie variata si echilibrata, cu un consum scazut de grasimi, cafea si ciocolata; sa mancam multe fructe si legume crude si sa combatem sedentarismul.

STIATI CA
  • Blondele sunt mai predispuse la boli ale colecistului? Un studiu realizat recent in Marea Britanie privind incidenta litiazei veziculare a relevat ca litiaza biliara este intalnita mai frecvent la femeile trecute de 40 de ani, supraponderale si... blonde. Studiile continua pentru a stabili legatura dintre culoarea parului si riscul de a face litiaza biliara.
  • Colecistul este considerat un organ de tranzit, fara de care omul poate trai.
  • Pot exista si anomalii rare pornind de la lipsa congenitala a acestuia, forme foarte mici sau malformate, mai rar colecist dublu incomplet sau complet.
  • ×
    Subiecte în articol: lectia de anatomie