x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Control de rutină la domiciliu

Control de rutină la domiciliu

de Andrada Floria    |    05 Feb 2008   •   00:00

Chiar dacă nu mergem la medic pentru analize de rutină de câte ori ar trebui, este extrem de important ca noi înşine să ne facem controale pentru a depista chiar şi cele mai mici modificări care ne duc cu gândul la o problemă de sănătate.

Chiar dacă nu mergem la medic pentru analize de rutină de câte ori ar trebui, este extrem de important ca noi înşine să ne facem controale pentru a depista chiar şi cele mai mici modificări care ne duc cu gândul la o problemă de sănătate. Avem nevoie doar de o oglindă şi de since­ritate cu noi înşine.

 

Să începem cu ochii. Conform specialiştilor în iridodiagnostic (diagnosticare prin analizarea ochilor), ochii reprezintă o hartă a întregului organism. Ochiul drept este harta părţii drepte a corpului, iar stângul a părţii stângi. “Creierul, asemenea unui computer, înregistrează tot ceea ce se întâmplă în organismul nostru: atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic. Ochii se află în conexiune permanentă cu acest computer prin intermediul nervului optic. De aceea, toate modificările care apar la nivelul organelor sunt reprezentate în ochi”, arată dr Liana Comşa, medic primar medicină generală, competenţe în acupunctură şi homeopatie. Irisul se poate depigmenta sau se poate colora în anumite zone şi pot să apară tot felul de modificări ale structurii fibrelor, care în mod ideal ar trebui să fie dese, fine şi paralele.

De asemenea, pot să existe goluri în iris, iar fibrele să prezinte spaţii între ele. Irisul este privit ca un cadran de ceas, iar harta irisului este împărţită în ore reprezentând organele corpului nostru. Astfel, corespunzător orei 12 de pe ceas, pe iris este reprezentat creierul, în dreptul orei 2 – capul, la ora 3 – rinichii, la 4 – intestinul, la ora 5 – stomacul, la 6 – zona pelviană, în dreptul orei 7 se situează fica­tul. Inima se află la ora 9, urechea la 10. Modificările culorii irisului în zonele respective arată care organe sunt în suferinţă, iar atunci când observăm modi­ficări, este recomandat să mergem la medic. Nu doar culoarea ochilor poate indica anumite probleme de sănătate, ci şi strălucirea lor excesivă sau, dimpotrivă, lipsa de strălucire, colorarea neobişnuită a albului ochilor. Şi prezenţa cearcănelor foarte accentuate este un semn că ceva nu este în ordine.

 

EXAMINARE. Dimineaţa, în oglindă, trebuie să ne anali­zăm buzele, dinţii, limba, pielea şi părul. Toate acestea ne vor da de veste în cazul în care avem o problemă de sănătate. Astfel, dacă buzele sunt prea uscate sau prea roşii, dacă tenul este prea uscat, prea gras, palid, dacă dinţii au devenit mai galbeni decât de obicei, dacă ne sângerează gingiile, dacă limba este acoperită de un strat albicios trebuie să mergem la un control medical. Părul care cade foarte mult, care este prea uscat, casant şi lipsit de strălucire este de asemenea un semn că ceva este în neregulă.

×
Subiecte în articol: sfaturi