x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Cosmetotextilele ne fac viaţa mai frumoasă

Cosmetotextilele ne fac viaţa mai frumoasă

de Magda Colgiu    |    08 Sep 2009   •   00:00
Cosmetotextilele ne fac viaţa mai frumoasă
Sursa foto: /Stockexpert

Ne-am obişnuit atât de mult cu toate facilităţile lumii moderne, încât ne e foarte greu să gândim că a existat viaţă înainte de internet, telefon mobil sau electrocasnice. Este posibil ca peste câţiva ani să ne fie greu să acceptăm că am purtat haine care nu ne protejau de razele ultraviolete sau care nu ne ajutau să slăbim? Se prea poate, cred cercetătorii specializaţi în a crea cosmetotextilele - produse vestimentare inteligente.



Cosmetotextilele sunt articole textile care combină o substanţă sau un preparat care se eliberează şi acţionează timp îndelungat pe diferite suprafeţe ale corpului, în special la nivelul epidermei.
Mai nou, aceste produse ne ajută să slăbim, să ne protejăm de soare şi să nu transpirăm la efort.

CU FILTRE SOLARE
Pentru a ne proteja de razele de soare deosebit de puternice în timpul verii, textilele cu fibre anti-UV ţin cont de sensibilitatea pielii noastre. Mai mult, ele acţionează ca o cremă protectoare cu filtru de protecţie 35. De aceea, tricourile, cămăşile, pantalonii şi chiar rochiile realizate din acest material pot fi folosite de locuitorii zonelor foarte calde sau de cei care doar vizitează aceste locuri. Până în prezent, surferii, care în general petrec foarte mult timp în soare puternic, s-au arătat foarte încântaţi de aceste produse.

Transpiraţia este un fenomen normal, care apare de obicei la eforturi mari şi susţinute sau la emoţii puternice. În cele mai multe cazuri, persoana care transpiră se simte foarte stânjenită, chiar dacă nu degajă vreun miros neplăcut. Faptul că bluza şi tricoul sunt ude de transpiraţie îi conferă o stare inconfortabilă.
De aceea, partidele de tenis cu prietenii, serile dansante sau alte activităţi care s-ar dori relaxante devin motive de stres.

Pentru a evita acest lucru, doritorii pot purta haine confecţionate din materiale bazate pe aşa-numitele fibre inteligente, care îi pot proteja de transpiraţie. De fapt, fenomenul nu este înlăturat, se elimină doar aspectele neplăcute: mirosul şi umezeala.

Procedeul prin care se ajunge la acest rezultat este unul inovator.
Ţesătura hainelor respective este impregnată cu fibre de polyester (hidrofobe) care nu se îmbibă cu apă. În acest fel, umezeala nu mai are unde să se "agaţe" şi dispare imediat.
Mai mult, hainele nu rămân pătate, iar posesorul lor nu mai este stresat. Avantajos, nu?

CARBON BAMBOO
Bine cunoscutul bambus (bamboo), dincolo de utilizările sale ultracunoscute - decorativ, nutritiv (mugurii sunt folosiţi în bucătăria asiatică) sau în construcţii - poate fi folosit şi la realizarea cosmetotextilelor. Cercetătorii au decis să creeze haine pe bază de bambus datorită calităţilor sale de a absorbi mirosurile şi de a permite transferul umezelii, fapt care asigură o uscare mai rapidă. Materialul inventat de oamenii de ştiinţă se prezintă sub forma unei "plase" din pudră foarte fină de bambus şi un polimer, combinaţie care îl face "ultrarespirant" (pielea respiră cu uşurinţă).

Cine nu-şi doreşte să slăbească fără efort, fără diete sau ore bune petrecute la sală? Răspunsul este evident. Şi de această dată, ştiinţa pare să vină în ajutor celor care vor să scape de câteva kilograme. Astfel, au lansat pe piaţă haine confecţionate din materiale impregnate cu microcapsule care conţin printre altele cofeină, unt de mango, migdale etc. Prin simplul contact cu pielea, aceste microcapsule se sparg şi compuşii activi din aceste substanţe acţionează asupra pielii. Epiderma va fi nu numai hidratată, ci şi tonificată, surplusul de grăsime de pe coape, şolduri şi abdomen (zonele cu probleme, în general) diminuându-se considerabil.




GAMA ANTICELULITĂ
Neplăcuta celulită afectează mai mult de 90% dintre reprezentantele sexului frumos. De aceea, de-a lungul anilor, au tot apărut pe piaţă zeci şi zeci de geluri, creme şi alte poţiuni care s-au declarat magice. Din nefericire, urâcioasa piele cu aspect de coajă de portocală nu se lasă îndepărtată. Să fie hainele inteligente anticelulită soluţia problemei? Cercetătorii cred că da.
O firmă producătoare de astfel de produse de îmbrăcăminte vine cu o soluţie inovatoare. Un material care combină virtuţile anticelulită ale algei roşii cu masajul local.

Microscopic, ţesătura se prezintă sub forma unei "plase" căptuşite cu particule de alge. Chiar şi în lipsa oricărui efort (doar prin simpla mişcare), principiile active din algele roşii sunt eliberate, astfel celulita este parcă topită.

Pentru a obţine efectul dorit de toate reprezentantele sexului frumos, toate aceste haine confecţionate din materiale inteligente trebuie purtate o perioadă de cel puţin trei săptămâni.
Există atât variante de purtat ca atare (ca orice alt produs vestimentar), dar şi variante care "se ascund" pe sub hainele clasice.

ROCHIA CARE-ŞI SCHIMBĂ CULOAREA
Dacă produsele vestimentare de care am amintit până acum pot fi achiziţionate deja, există o serie de obiecte de vestimentaţie care se află încă în stadiul de prototip. În momentul în care acestea vor fi puse în vânzare, se poate vorbi despre o revoluţie în ceea ce priveşte îmbrăcămintea.

Un astfel de produs este rochia care îşi schimbă culoarea în funcţie de dispoziţia celei care o poartă. E formată din două straturi, cel interior fiind dotat cu senzori biometrici care detectează starea de spirit a purtătoarei şi transpun aceste emoţii în culori proiectate pe materialul din exterior.

Compania producătoare îşi promovează produsul insistând pe faptul că un astfel de obiect vestimentar va ajuta cuplurile să comunice mai bine.

SUTIENUL CARE DETECTEAZĂ CANCERUL
Cercetătorii de la Institutul de Cercetare şi Invenţie al Universităţii Bolton din Marea Britanie au anunţat la începutul anului 2009 că au inventat un sutien care scanează sânul femeii.

Graţie acestuia, cancerul de sân va putea fi depistat într-o fază incipientă. Sutienul inteligent foloseşte un dispozitiv cu microunde, care colectează o serie de date necesare pentru verificarea stării de sănătate a fiecărui sân. Aceste date sunt transmise unui computer care poate analiza imaginile respective.

×
Subiecte în articol: ortopedie cosmetotextile