x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Cu glicemia nu-i de gluma!

Cu glicemia nu-i de gluma!

14 Feb 2006   •   00:00
ANALIZE MEDICALE
Glicemia, nivelul de glucoza din sange, este o analiza care trebuie repetata anual dupa 50 de ani, varsta la care apare cel mai frecvent diabetul zaharat. Insa nu numai dupa aceasta varsta trebuie sa fim atenti la valorile glicemiei. Persoanele cu parinti sau frati care sufera de diabet trebuie, de asemenea, sa-si controleze glicemia incepand cu varsta de 30-40 de ani. "Predispozitia genetica exista probabil la aproape jumatate din populatie. Ea se materializeaza prin prezenta excesului ponderal, nasterea de copii cu greutate de peste 4 kg, prezenta tulburarilor lipidice in sange (cresterea trigliceridelor, a unor fractiuni ale colesterolului), a acidului uric sau a hipertensiunii arteriale. Daca aceste tulburari se intalnesc la persoanele care au ereditate diabetica, riscul diabetului este foarte mare", explica prof. dr. Constantin Ionescu-Targoviste, directorul Institutului de Diabet Zaharat, Nutritie si Boli Metabolice "Prof. dr. N. Paulescu".

Simptome ignorate

Semnele care ar trebui sa ne trimita catre o analiza a zaharului din sange (glicemie) sunt poliuria (urinarea abundenta, peste 2-3 litri in 24 de ore), polidipsia (setea si consumul excesiv de lichide, chiar si in sezonul rece) si pierderea in greutate. "Exista insa si alte semne ale diabetului, precum pruritul (mancarime) vaginal la femeie, unele leziuni cutanate inexplicabile, rani usoare care se vindeca greu, astenie inexplicabila, tulburari de vedere si altele", explica prof. dr. Constantin Ionescu-Targoviste. "Pacientul ignora aceste simptome pentru ca ele nu sunt suparatoare. Setea si urinarea abundenta sunt atribuite transpiratiei excesive din timpul verii si setei care urmeaza acestei transpiratii, considerate firesti. Desi intuiesc prezenta diabetului, unii bolnavi amana precizarea diagnosticului", mai precizeaza prof. dr. Constantin Ionescu-Targoviste. Consecintele amanarii diagnosticului si tratamentului adecvat pot fi fatale. Conform statisticilor, circa 7%-10% dintre bolnavii de diabet din Romania sunt diagnosticati abia in urma unor complicatii acute ca: infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, ulceratie intr-o zona a labei piciorului sau o infectie severa. De aceea, este recomandat tuturor sa efectueze anual analizele de rutina, in care este inclusa si glicemia.

Hiperglicemia provocata

Nivelul de glucoza din sange trebuie sa aiba o valoare normala intre 60 si 100 mg la 100 ml de sange. Cifrele variaza insa de la un laborator la altul, in functie de reactivii care sunt folositi. O valoare putin mai mare, cum ar fi 108 sau 116 mg la 100 ml, nu inseamna automat diabet. Cresterea glicemiei poate aparea daca analiza sangelui s-a facut dupa un consum crescut de dulciuri sau din cauza unor medicamente pe care pacientul le-a luat. Dar in diabet nu se modifica doar valorile glucozei, ci si alte componente ale sangelui. Vor creste in primul rand trigliceridele si colesterolul. Analizele unui diabetic in stare avansata vor arata si o crestere a ureei si a creatininei. In urma depistarii unor semne de diabet la analizele de sange, testarile vor continua pentru confirmarea bolii. Hiperglicemia provocata este o testare mai concludenta, care permite acordarea unui diagnostic. Bolnavului i se administreaza pe gura 75 de grame de glucoza dizolvata in 250 ml de apa. Nivelul glicemiei va fi determinat inainte si dupa efectuarea hiperglicemiei provocate. In mod normal, dupa consumul de glucoza, zaharul din sange creste (insa nu foarte mult) si revine la normal dupa doua ore la oamenii sanatosi. La persoanele diabetice, glicemia creste foarte mult, pentru ca zaharul din sange nu se consuma. La acesti pacienti, valorile glicemiei revin la normal mai tarziu de doua ore. In ce priveste pregatirea prealabila a pacientului, acesta trebuie sa manance normal cu cateva zile inaintea efectuarii testului, fara nici o restrictie. Insa in dimineata efectuarii testului nu trebuie sa manance nimic.

LA DOMICILIU. Glicemia se poate masura si acasa, cu ajutorul unui aparat numit glucometru. Dupa o intepatura in varful degetului, o picatura de sange se pune pe o banda reactiva si se introduce in aparatul care va afisa valoarea glicemiei. Testul se face dimineata, inainte de a manca.

GLUCOZA. Dintre toate zaharurile care se gasesc in compozitia sangelui, glucoza este cea mai importanta. Ea este principala sursa de energie a organismului. Insulina pe care o produce pancreasul ajuta la arderea glucozei din sange. Uneori, insulina poate fi insuficienta sau chiar absenta daca pancreasul este afectat de unele boli. Prin urmare, glucoza care nu se mai consuma se acumuleaza in sange, crescand glicemia. Daca valorile sunt foarte mari, bolnavul poate intra in coma diabetica.

GLICOZURIA. Pentru ca glicemia era mai greu de efectuat in trecut, glicozuria era o testare utilizata frecvent pentru diagnosticul diabetului zaharat. Ea presupunea analiza glucozei in urina. Pentru ca glucoza sa apara insa in urina, ea trebuie sa depaseasca in sange cel putin 180-200 mg la 100 ml de sange. De aceea, glicozuria s-a dovedit ineficienta in depistarea diabetului zaharat cu valori mai mici. Glicozuria se poate realiza la persoanele care nu se pot deplasa, in special la varstnici. Un membru al familiei poate recolta de la persoana imobilizata cate o proba de urina timp de 3-4 zile, pentru efectuarea unei glicozurii. Daca una dintre probe contine glucoza, pacientul trebuie sa se prezinte la spital pentru efectuarea testelor suplimentare.

MARKERI. "Diabetul exista cu mult inainte ca hiperglicemia sa apara", afirma prof. dr. Constantin Ionescu-Targoviste. "Studiile noastre, dar si cele ale altor autori, au identificat existenta unor markeri ai diabetului, care sunt prezenti inainte ca hiperglicemia sa se instaleze. Cand hiperglicemia creste si poate fi detectata, jumatate din functia pancreatica este deja distrusa. Din acest motiv, diagnosticul in faza incipienta este foarte important in evolutia bolii. Din pacate, determinarea acestor markeri este o procedura costisitoare, dar care va intra in practica de zi cu zi in cel mult 10 ani", este de parere prof. dr. Constantin Ionescu-Targoviste.
×
Subiecte în articol: sănge analiza glucoza glicemia