x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Cum revitalizăm părul după plajă

Cum revitalizăm părul după plajă

24 Iul 2007   •   00:00

La fel de sensibil ca şi pielea, părul are mult de suferit vara. Principalul vinovat este soarele, care arde, despică şi usucă firul de păr. Apa sărată şi văntul duc la pierderea strălucirii podoabei capilare.

La fel de sensibil ca şi pielea, părul are mult de suferit vara. Principalul vinovat este soarele, care arde, despică şi usucă firul de păr. Apa sărată şi văntul duc la pierderea strălucirii podoabei capilare. Şi asta nu e tot. Nisipul irită pielea capului, iar dacă mergem la piscină, clorul cu care este tratată apa decolorează şi subţiază părul. De ce? Stratul hidrolipidic care inconjoară firul de păr se degradează, iar podoaba capilară capătă un aspect tern, lipsit de viaţă. Pentru a limita aceste efecte nedorite, atăt la mare, căt şi la munte este bine să punem in trusa de vacanţă un produs fotoprotector pentru păr. Gelurile, uleiurile şi balsamurile cu filtru anti-UV protejează stratul hidrolipidic al firului de păr şi il hidratează. Uscarea excesivă a firului de păr poate fi prevenită utilizănd un şampon şi balsam cu vitamine, care hrănesc firul de păr şi ii redau strălucirea.

Fără vopsea chimică

Razele ultraviolete, apa sărată şi clorul sunt cei mai mari duşmani ai părului vopsit. De aceea, nu e de mirare că vara părul blond devine alb-gri, părul roşcat capătă nuanţe portocalii, iar cel brunet bate spre castaniu-roşcat. Dr Carmen Madeleine Curea, medic primar dermatolog la Spitalul Clinic Colentina, ne sfătuieşte ca in sezonul cald să scutim părul de o agresiune suplimentară: vopseaua chimică. Ea le sugerează celor care totuşi nu pot renunţa la colorarea părului să opteze pentru vopseaua din plante (de tip hena), care nu agresează firul de păr.

Ingrijire intensivă

După expunerea prelungită la soare, părul are nevoie de ingrijire intensivă. Studiile au dovedit că, după o vacanţă de opt zile la mare, suprafaţa firului de păr este distrusă in proporţie de 30%-50%. Pentru a preveni acest lucru este important ca, de fiecare dată cănd mergem la plajă, să aplicăm de la rădăcina firului de păr pănă la vărf un produs fotoprotector. Iar cănd ne intoarcem de la plajă este obligatorie spălarea părului cu un şampon hidratant, după care vom aplica un balsam sau o mască pentru regenerarea podoabei capilare.

RECOMANDĂRI. Medicul dermatolog Carmen Madeleine Curea este de părere că gelurile, sprayurile, spuma pentru fixarea părului trebuie utilizate in sezonul cald cu moderaţie sau pe căt posibil să se renunţe la aceste produse. Ele pot fi folosite seara, dar după intoarcerea de la petrecere trebuie indepărtate căt mai repede prin spălarea părului. Totodată, vara este bine să renunţăm la uscătorul de păr.

×
Subiecte în articol: păr parul prevenire