x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Cum să stai pe scaun

Cum să stai pe scaun

08 Mai 2007   •   00:00

Durerea de şale iţi taie tot cheful de viaţă, nu te lasă să urci in tramvai, nu te lasă să dansezi un criminal tango cu o secretară sexy, nu te lasă să vii din piaţă cu o sacoşă cu conopidă. Durerea de şale te indoaie şi dau din mănă a compătimire cei din jur văzăndu-te cum mergi ca Strămbă-Lemne.

De altfel, durerea de spate se clasează ca frecvenţă pe locul doi după durerea de cap. Şi tot pe locul doi se situează durerea de spate in urma răcelii, care se află pe primul loc in privinţa prezentării oamenilor la spital.

Conf. dr. Daniel Adam, şeful Clinicii de Neurochirurgie de la Spitalul Clinic Sf. Pantelimon, explică durerile de mijloc. Cea mai mică solicitare a discului intervertebre se inregistrează cănd omul stă culcat, iar o solicitare mare a discului intervertebral se constată cănd omul stă in picioare.

Cea mai mare solicitare a discurilor are loc, culmea, cănd omul stă pe scaun. E recomandabil ca omul să stea pe scaun cu spatele drept. Dar nici intr-o poziţie de "inţepat", cu pieptul scos in afară, e rea poziţia milităroasă pe scaun. Insă nu e bună nici poziţia umilă pe scaun. Statul la pat in cazul durerilor de mijloc nu este principala măsură din terapia clasică. Mai bine e ca omul să rămănă dinamic in caz de dureri de spate, să meargă, dar să nu facă eforturi mari. Dintre durerile de spate, 90% trec de la sine, 10% trec prin terapii clasice şi 1% necesită intervenţii chirurgicale.

La inceputul durerii de spate se inghit pilule de aspirină. Dacă durerea nu trece, pacientului i se recomandă medicamente antiinflamatoare nesteroidiene. Este o aiureală ca in timpul crizei de dureri de spate să se facă masaj, să se poarte corset sau suferindul să doarmă pe tare. Dacă după trei-şase săptămăni de tratament clasic durerile de spate nu au scăzut, situaţia este mai complexă şi se incearcă tratamente mai aparte.

×
Subiecte în articol: editorial spate