x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Cum să te speli în urechi

Cum să te speli în urechi

de Florin Condurateanu    |    16 Iun 2009   •   00:00

Multe întrebări se pot adresa unui medic ORL-ist privind urechea. Aşa că ciuliţi urechea şi ascultaţi ce sfaturi vă dă medicul primar şi asist. univ. Corina Mella, de la Clinica de ORL a Spitalului "Sf. Maria".



E bine sau nu e bine ca după ce te speli să-ţi ştergi interiorul urechii cu beţişoarele acelea în vârf prevăzute cu vată? Ei bine, medicii susţin că de ce să te ştergi cu acele beţişoare? Nu poţi să faci decât rău conductului auditiv, lezându-l, stricându-i ţesuturile şi stratul de ceară.

Pentru că, aşa cum vom vedea, secreţia normală a urechii, concretizată prin acea fabricare de ceară, de cerumen, este modul de curăţire a urechii de către ea însăşi. Cerumenul produs de ureche înlătură corpii străini şi murdăria din canalul auditiv şi urechea exterioară. În interiorul canalului urechii e bine să dăm doar cu apă şi mai puţin cu săpun.

Dacă ne curăţăm urechea, putem să o facem cu săpun doar pe pavilionul extern. Putem să uscăm apa pe care am folosit-o curăţând canalul auditiv cu o margine de prosop. Şi fiindcă a venit vorba despre ceară, există oameni care aşa au ei construcţia glandelor din zona urechii, fabricând mai mult cerumen decât la alţii.

Ei bine, aceşti oameni fac dopuri de ceară în ureche, mai ales dacă au o construcţie mai strâmtă a canalului auditiv. Dopul de ceară poate să se mărească, adunând mai mult cerumen, până când prejudiciază semnificativ auzul. Acest dop de ceară trebuie scos de un medic ORL-ist. Acum o vreme se introducea printr-o "seringă mare" un şuvoi de apă la un unghi oblic, care scotea afară dopul de ceară.

Acum, metoda s-a perfecţionat şi există nişte aspiratoare care îndepărtează dopurile de cerumen. Cea mai mare greşeală este acel obicei rău al unor oameni de a încerca să scoată cu mijloace improvizate dopul de ceară. Unii oameni se scobesc în ureche cu agrafe, cu vârfuri de pix, cu gămălia de la ac... şi pot să-şi perforeze timpanul sau să-şi rănească astfel conductul auditiv.

×
Subiecte în articol: editorial ceară