x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Cum se impaca soarele cu varsta

Cum se impaca soarele cu varsta

05 Iul 2005   •   00:00
MEDICUL DE FAMILIE
Temperaturile extreme inregistrate in timpul verii afecteaza in special persoanele care sufera de afectiuni cardiovasculare si respiratorii (hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica, astm bronsic).
O alta categorie de pacienti care suporta greu caldura sunt obezii. Pe langa bolnavi, cei mai afectati sunt batranii. La acestia apar foarte des lesinuri, accidente vasculare cerebrale provocate atat de canicula, cat si de abaterile alimentare, de lipsa hidratarii corespunzatoare sau de inconsecventa in tratament. In perioadele caniculare, conf. dr. Dumitru Matei le recomanda acestor categorii de pacienti sa isi respecte cu acuratete dozele si ritmul de administrare a medicamentelor prescrise. Nu este indicata nici marirea dozelor, nici micsorarea lor si nicidecum sistarea tratamentului. Abandonarea terapiei induce modificari ale echilibrului functional, uneori avand consecinte irecuperabile. Aceste persoane trebuie sa evite expunerea la soare, deplasarile lungi, in special in orele amiezii, sa isi adapteze regimul de efort la toleranta propriului organism.

Pericolul anticoagulantelor


In cazul afectiunilor cardiace in care medicatia contine vasodilatatoare, anticoagulante, temperaturile ridicate asociate cu aceste medicamente cresc vasodilatatia. Terapia anticoagulanta previne tromboemboliile, insa expunerea la soare ii sporeste efectul, bolnavii fiind mai vulnerabili in fata accidentelor vasculare cerebrale. Canicula accentueaza si insuficienta cardiaca, mai ales daca apar tulburari hidroelectrolitice printr-un consum inadecvat de lichide si saruri minerale. "La un pacient normal, pe un teren vascular partial compromis poate sa apara un accident vascular cerebral de intensitate minima, ceea ce se traduce clinic printr-o pareza. Un cardiac insa, daca ia un tratament anticoagulant de fond (de tip heparina sau alte preparate) si sta in soare, poate sa faca un accident vascular grav, cu evolutie letala imediata", avertizeaza conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila".

Sfatul medicului


Cei mai multi cardiaci sufera de obezitate, asociata sau nu cu diabetul. Acesta din urma determina dilatarea vaselor si un risc mai mare de a dezvolta hemoragii decat la alte categorii de bolnavi. Pe de alta parte, diabeticii sunt expusi la poliurie. Ei elimina o parte din lichide printr-un volum mai mare de urina, iar riscul de deshidratare este mai ridicat. Potrivit conf. dr. Dumitru Matei, "cele mai bune recomandari pentru acesti bolnavi sunt respectarea medicatiei, un consum adecvat de lichide si evitarea expunerii la soare".

COMA. Temperaturile caniculare pot determina aparitia unui edem cerebral: crestere in volum a creierului ca urmare a cresterii continutului de apa al tesuturilor sale. Edemul cerebral provoaca hipertensiune intracraniana, care se manifesta prin dureri de cap, paralizii si chiar coma.

×
Subiecte în articol: medicul de familie