x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Cum tratăm rănile şi juliturile?

Cum tratăm rănile şi juliturile?

de Mirela Dădăcuş    |    11 Aug 2009   •   00:00
Cum tratăm rănile şi juliturile?
Sursa foto: /STOCKEXPERT

Copilul şi-a julit braţul sau genunchiul? Sau s-a tăiat şi sângerează abundent? Primul pas: nu intra în panică! Astfel de accidente au loc frecvent în copilărie şi, cu siguranţă, le-ai simţit şi tu pe propria piele când erai de vârsta lui. Aşa că, în loc să-l pedepseşti, învaţă cum să-i acorzi cât mai repede primul ajutor. Important este să-ţi păstrezi calmul şi să acţionezi cu blândeţe, astfel încât copilul să se simtă în siguranţă.



Hemoragia, tratată la spital
În caz de julituri, apa şi săpunul sunt sfinte. Rana trebuie spălată cu apă şi săpun din belşug, chiar dacă e posibil să-l usture puţin. În nici un caz, nu puneţi pe rană spirt sau alte dezinfectante. Dacă rana mai sângerează încă, pune pe ea un tampon steril sau o faşă curată şi ţine apăsat timp de câteva minute. Apoi, aplică peste julitură un plasture steril (fără a pune vreun antiseptic) pentru a menţine curată zona afectată. Plasturele trebuie schimbat zilnic până la cicatrizarea rănii. El poate fi îndepărtat mai uşor dacă îl înmoi în apă.

Aşchia
În cazul unei răni în care mai există şi o aşchie înfiptă trebuie "tratată" cu toată atenţia. Mai întâi spălăm zona temeinic cu apă şi săpun, după care ne străduim cu ajutorul unei pensete să extragem aşchia. În siutaţia în care nu există posibilitatea de a apuca aşchia, îndepărtăm cu grijă pielea cu un ac steril şi apoi extragem aşchia cu penseta. După extragere, puneţi apă oxigentată sau rivanol şi acoperiţi cu bandaj steril! Dacă consideraţi că situaţia vă depăşeşte, cel mai bine este să consultaţi medicul.  

Dacă cel mic s-a tăiat la mână sau la picior şi rana sângerează, pâna ajungeţi cu el la medic, puneţi un tampon şi legaţi cu un pansament care să creeze o presiune suportabilă peste tăietură. Eventual, apăsaţi pur şi simplu timp de zece minute. Este foarte important să consultaţi medicul, deoarece, dacă nu se opreşte sângerarea, starea generală a copilului se poate deteriora sever.

CUCUIUL. Umflătura apare în urma unei lovituri care produce sângerare în ţesuturile de sub piele. Aceasta dispare dacă aplicaţi imediat gheaţă, comprese cu apă rece sau o apăsaţi cu o lamă lată de cuţit. Tineţi apăsat circa o oră. În apa, pentru comprese, puteţi adăuga o jumătate de lingură de tinctură de sunătoare. În cazul în care există şi o plagă deschisă, după aplicarea gheţii, aplicaţi pe rană un pansament steril uscat.

URGENŢĂ. Mergeţi imediat cu copilul la medic: · dacă sângerează abundent • dacă are o tăietură adâncă, produsă de ceva murdar sau ruginit • dacă s-a tăiat la faţă • dacă are un corp străin înfipt în rană • dacă şi-a prins degetele în uşă sau fereastră, iar zona afectată rămâne umflată sau dureroasă după 30 de minute de la accident • dacă are o arsură pe o suprafaţă mai mare de doi-trei cm • dacă are semne de entorsă, luxaţie sau fractură.


×
Subiecte în articol: primul ajutor răni julituri