x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie De ce răcim cănd e cald

De ce răcim cănd e cald

04 Sep 2007   •   00:00

De ce răcim cănd este cald? O intrebare pe care ne-o punem atunci cănd afară sunt peste 30 de grade Celsius, iar noi umblăm cu paracetamolul şi cu vitamina C in buzunar…

De ce răcim cănd este cald? O intrebare pe care ne-o punem atunci cănd afară sunt peste 30 de grade Celsius, iar noi umblăm cu paracetamolul şi cu vitamina C in buzunar… Cauzele nu sunt greu de depistat: de la consumul de băuturi reci, ingheţată şi pănă la inotul in bazine cu apă prea rece sau petrecerea timpului intr-o cameră in care aerul condiţionat este fixat la o temperatură foarte scăzută. Virozele respiratorii sunt frecvente in sezonul rece, dar asta nu inseamnă că nu pot apărea şi in celelalte luni ale anului. Se spune că ne imbolnăvim mai ales in sezonul rece, pentru că frigul şi umezeala sensibilizează mucoasa nazală, care este poarta de intrare a virusurilor in organism. Nici vara nu scăpăm insă de păcătoasele virusuri… Călătoriile prelungite in care intrăm in contact cu persoane bolnave, stresul care ne afectează imunitatea sunt, de asemenea, factori ce pregătesc terenul pentru instalarea virozelor.

Virozele la copii

Chiar dacă evoluează relativ uşor, virozele de vară nu trebuie neglijate, mai ales in cazul copiilor. "Dominante in sezonul cald sunt infecţiile faringiene şi bronşitele, asociate cu ganglioni măriţi in volum, cu febră foarte mare. Mai gravă este herpangina - inflamarea faringelui, pe care apar nişte vezicule mici, care dau naştere unor ulceraţii. Aceasta creează neplăceri, pentru că evoluează cu febră mare, scăderea apetitului, dureri la deglutiţie, vărsături, dureri abdominale, dureri de cap, alterarea stării generale. Tratamentul este cel obişnuit intr-o viroză respiratorie. Părinţii trebuie să reziste tentaţiei de a le da imediat antibiotice copiilor. Nu este nevoie de antibiotice in asemenea cazuri. Copiii işi vor reveni in două-cinci zile", precizează conf. dr Dumitru Matei, şeful Catedrei de Medicină de Familie, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila". Specialistul nostru ne sfătuieşte să nu ne speriem, virozele respiratorii sunt un permanent stimul al imunităţii,

mai ales pentru copiii care nu au experienţă imunologică. Astfel, o persoană de vărstă adultă poate răci de două-trei ori pe an. In vreme ce pentru un copil este normal să facă şase-şapte viroze respiratorii anual.

Aerul condiţionat

Vara, virozele respiratorii rebele apar şi pe fondul diferenţelor foarte mari de temperatură intre mediul exterior şi interior. Aparatul de aer condiţionat ne este deosebit de util in zilele caniculare, aşa cum au fost foarte multe in această vară. Dacă nu ştim cum să profităm de el, aerul condiţionat se transformă din prieten in duşman. Aerul condiţionat slăbeşte rezistenţa organismului, expunerea intempestivă de la cald la rece poate să favorizeze o serie de viroze respiratorii. De aceea, diferenţa dintre temperatura de afară şi cea din interior nu trebuie să fie foarte mare. Ideal ar fi ca temperatura din incăperea in care ne desfăşurăm activitatea să fie intre 23 şi 25 de grade Celsius. Peste 25 de grade Celsius, aerul devine supraincălzit şi poate fi cauza ameţelilor, anxietăţii, somnolenţei. In vreme ce o temperatură sub 20 de grade impiedică organismul să funcţioneze in parametrii normali şi favorizează apariţia virozelor.

Â

Complicaţii

"Virozele din sezonul cald prezintă complicaţii destul de rar, sunt puţine cazurile in care se ajunge la pneumonie. La persoanele cu imunitate scăzută, la copii, mai periculoase sunt meningitele specifice sezonului cald. Dacă meningitele virale nu lasă sechele şi se vindecă, nu acelaşi lucru poate fi spus despre meningitele bacteriene. Acestea din urmă pot provoca leziuni cerebrale, surzenie, iar in unele cazuri sunt chiar fatale", ne avertizează conf. dr Dumitru Matei.

Sfatul medicului

Cei mai expuşi virozelor respiratorii sunt copiii sub 2 ani. "In camera acestora trebuie să existe un termometru. Pentru confortul şi sănătatea micuţului, temperatura din cameră trebuie să se situeze la maximum 25-26 de grade, dar nu mai puţin de 22 de grade Celsius", ne sfătuieşte conf. dr Dumitru Matei.

×
Subiecte în articol: cald medicul de familie