x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie De la medic la altar

De la medic la altar

13 Sep 2005   •   00:00
MEDICUL DE FAMILIE
Pana a ajunge la altar trebuie sa faceti o vizita medicului pentru a obtine certificatul prenuptial. Analizele care va sunt necesare inaintea semnarii certificatului de casatorie nu sunt doar o formalitate. Ele va sunt utile pentru ca o boala, precum cele pe care le depisteaza analizele prenuptiale, sa nu fie transmisa partenerului.

Traseul

Pentru inceput, trebuie sa faceti o vizita medicului de familie, care va va face un examen clinic general si va va trimite apoi la un laborator si la un serviciu de radiologie. "Analizele sangelui sunt cele mai importante la analizele prenuptiale", ne spune biologul Augustina Olteanu, de la Centrul de Transfuzie Sangvina al Municipiului Bucuresti. Ele vizeaza depistarea maladiilor transmisibile prin sange (MTS): sifilis si HIV.

Microradiografia plamanilor (MRF) are menirea de a depista tuberculoza. Daca partenera este insarcinata, ea trebuie sa avertizeze medicul de familie, pentru ca nu are voie sa efectueze o radiografie. Odata facute aceste investigatii, trebuie sa va intoarceti cu fisa la medicul de familie, care va semna si parafa certificatul: apt de casatorie. Analizele prenuptiale sunt insa contra cost. Suma pe care trebuie sa o platiti variaza de la o clinica la alta. In general, pretul porneste de la 30 de lei noi de persoana. Atentie insa! Certificatul prenuptial are o valabilitate foarte mica. El trebuie depus la starea civila, o data cu celelalte acte, in 24 de ore de la data emiterii.

Daca este depistata o boala, acest lucru nu inseamna ca nunta nu va avea loc. Veti fi doar indrumat catre serviciile medicale de specialitate, pentru a beneficia de tratament. Biologul Augustina Olteanu avertizeaza: "Este foarte important ca partenerii sa ia in serios aceste investigatii si sa le faca nu doar pe hartie. Medicii de familie care elibereaza aceste certificate medicale trebuie sa ceara rezultatele analizelor si sa ii indrume pe cei doi parteneri catre laboratoarele autorizate".

×
Subiecte în articol: medicul de familie