x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Depistarea diabetului

Depistarea diabetului

07 Feb 2005   •   00:00

MEDICUL DE FAMILIE

GEORGETA LICSANDRU

Diabetul zaharat este cea mai frecventa boala a sistemului endocrin, care face ca organismul uman sa nu poata folosi glucidele din alimentatie. Testul de baza care ajuta la depistarea diabetului zaharat este masurarea glicemiei (cantitatea de glucoza in sange) dimineata, pe stomacul gol. Valori ale glicemiei cuprinse intre 70 si 120 mg/dl (in functie de laborator si de reactivii care sunt folositi) sunt considerate normale, in vreme ce valori mai mari de 120 mg/dl dau diagnosticul de diabet zaharat.

Limitele normale ale glicemiei

Glicemia in limite normale variaza in fiecare moment al zilei. De multe ori, in cadrul valorilor normale, intalnim glicemii de 100-105. Aceste valori nu inseamna nimic, desi pacientul se sperie pentru ca se afla la limita superioara a normalului. La 5 minute diferenta, glicemia poate sa varieze de la limita minima la cea maxima.

Diabetul poate fi depistat la efectuarea unui control de rutina. "Este ideal ca diabetul sa fie depistat la un examen medical de rutina, boala fiind in faza precoce. O glicemie mai mare decat valorile normale date de laborator poate sa iti indice ca persoana respectiva prezinta risc diabetic", spune medicul primar medicina de familie Doina Mihaila, presedintele Patronatului National al Medicilor de Familie. Dupa citirea rezultatelor, medicul de familie il trimite pe pacient la centrul antidiabetic sa i se mai recolteze o data probe de sange si sa fie luat in evidenta. Uneori, cazurile se infirma, pur si simplu a fost o intamplare ca pacientul a avut glicemia ridicata. De cele mai multe ori insa, pacientul este declarat diabetic.

Diabetul mai poate fi depistat atunci cand asiguratul vine la medic acuzand anumite simptome, cum ar fi sete anormala, poliurie (urinare frecventa si intr-o cantitate mai mare decat normal), transpiratie, senzatie de lesin si o stare generala proasta. Dupa analize, se depisteaza valori ale glicemiei depasite – 300 mg/dl si chiar mai mult. "Neglijenta este motivul care il face pe pacient sa nu se prezinte la medic in momentul in care are cea mai mica suspiciune. In timp, acuzele se exacerbeaza, iar starea generala se inrautateste", arata medicul Doina Mihaila.

Factorii de risc

In dezvoltarea diabetului zaharat, factorul genetic joaca un rol deosebit de important. Daca unul dintre parinti are diabet, ideal ar fi ca nivelul glicemiei sa fie controlat o data la sase luni, dupa varsta de 20-25 de ani. Aceste persoane pot dezvolta un diabet de maturitate, de aceea trebuie sa spuna medicului de familie ca au antecedente de boala printre rude. "De multe ori insa, acest aspect este neglijat. Pacientii trebuie sa fie constienti ca aceasta boala se mosteneste. Indiferent daca are valori normale sau nu ale glicemiei la un control serologic, indicatia este de a manca mai putine glucide, pentru ca prezinta riscul de a dezvolta un diabet cu toate complicatiile lui", ne sfatuieste medicul Doina Mihaila. Alti factori cu risc ridicat in dezvoltarea acestei afectiuni sunt stresul si alimentatia bogata in glucide.

Regimul de viata al pacientului diabetic consta in primul rand intr-o dieta. Acesta trebuie sa manance fractionat carbohidrati, lipide si grasimi. Dupa ce a mers la centrul antidiabetic, bolnavul primeste de la medicul nutritionist un tabel in care i se arata ce si cat sa manance. I se recomanda sa consume cat mai putine paste fainoase. In ceea ce priveste produsele zaharoase, poate consuma dulciuri pentru diabetici, care contin indulcitori.

Diabetul depistat in faze precoce se poate compensa prin dieta. "Nu este nevoie de medicamente daca omul isi respecta regimul alimentar. Exista pacienti care prin dieta isi tin in frau glicemia, ceea ce face ca diabetul nu mai progreseze", afirma medicul Doina Mihaila.

Pacientul diabetic poate prezenta glicozurie (nivelul glucozei in urina) in functie de nivelul glicemiei. Glicozuria este caracteristica, desi nu specifica diabetului zaharat. Glucoza poate lipsi din urina, dar pacientul poate fi diabetic.

SFATUL MEDICULUI
Diabetul este raspunzator de complicatii foarte grave: retinopatia diabetica, neuropatia diabetica. In cazul retinopatiei diabetice, vasele si nervii sufera o degradare foarte puternica, in timp bolnavul observa ca are tulburari de vedere. Medicii avertizeaza ca un diabet neglijat duce la orbire. "Neuropatia diabetica se manifesta prin dureri ale membrelor inferioare, prin amorteli, de multe ori se dezvolta arteriopatia, care poate conduce la amputarea piciorului. Aceasta operatie se rezolva foarte greu, pentru ca diabeticul sangereaza puternic, mai mult decat in mod normal", sustine medic primar medicina de familie Doina Mihaila.

STIRI
FORMELE DIABETULUI. Diabetul de tip I (insulino-dependent) este rezultatul secretiei de catre pancreas a unei cantitati insuficiente de insulina. De regula survine inaintea varstei de 20 de ani, uneori la putin timp dupa nastere, iar pacientul este nevoit sa faca injectii cu insulina. Diabetul de tip II (neinsulino-dependent) este rezultatul incapacitatii organismului de a folosi ineficient insulina si apare in special la pacientii obezi si care au trecut de 40 de ani. Regimul alimentar este acelasi in cazul ambelor forme de boala.

VITAMINA C. Consumul de vitamina E in timpul sarcinii scade riscul aparitiei astmului la viitorul copil, in vreme ce vitamina C, administrata femeii insarcinate, creste probabilitatea dezvoltarii acestei afectiuni. Cercetarile efectuate de olandezi au aratat ca accesele de astm sunt cu 40% mai frecvente la copiii ale caror mame au luat vitamina C in timpul sarcinii. Rezultatele studiului mai arata ca vitamina E scade riscul aparitiei acestor accese cu 30%-35%.

FUMATUL. Tigarile le omoara pe femei mai repede decat pe barbati. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii olandezi. In urma studiului, acestia au descoperit unele diferente intre femei si barbati in ceea ce priveste fumatul activ si modul cum acesta actioneaza asupra sanatatii. Dupa cum au aratat cercetarile, fumatul activ scurteaza viata femeilor in medie cu 11 ani, in timp ce durata de viata a barbatilor este micsorata cu numai trei ani. Specialistii mai spun ca femeile fumatoare dezvolta cancer la plamani intr-o forma mai grava decat barbatii si de la o varsta mai mica.

STIATI CA ?
  • Diabeticilor le este recomandata achizitionarea unui aparat de masurare a glicemiei – glucometru. Aparatul este dotat cu un dispozitiv nedureros de luare a probei de sange. Periodic, anumite componente ale glucometrului trebuie inlocuite, cum ar fi hartia pe care se imprima valorile glicemiei. In cazul diabeticilor este necesara masurarea glicemiei o data pe luna.
  • ×