x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Dieta săracă în carbohidrați reduce rigiditatea arterelor, la femei

Dieta săracă în carbohidrați reduce rigiditatea arterelor, la femei

28 Aug 2018   •   09:15
Dieta săracă în carbohidrați reduce rigiditatea arterelor, la femei

Un studiu recent făcut de cercetătorii de la Universitatea din Missouri a constatat că dieta săracă în carbohidrați ajută bărbații să piardă mai multă greutate, în comparație cu femeile. Femeile, pe de altă parte, par să beneficieze de dieta săracă în carbohidrați într-un mod complet diferit. Dieta saracă în carbohidrați, în cazul acestora, îmbunătățește flexibilitatea arterelor.

Pe măsură ce femeile îmbătrânesc, sănătatea vaselor lor de sânge se înrăutățește mai mult decât la bărbați, ceea ce le predispune la un risc crescut de boli de inimă. Dieta săracă în carbohidrați s-a dovedit a fi fructuoasă în reducerea rigidității arterelor la femei și, prin urmare, la reducerea riscului de apariție a unor probleme cardiovasculare.

De asemenea, femeile pre-diabetice pot reduce riscul de apariție a bolilor de inimă, dacă adoptă dieta saracă în carbohidrați.

Dieta săracă în carbohidrați - efecte diferite la bărbați și la femei

Pentru o sănătate bună, ar trebui să aveți artere flexibile, pliabile și rezistente. Pentru a face mai clar acest mesaj, Elizabeth Parks, profesor de nutritie la aceeași universitate, ne dă un exemplu. „Dacă apa curge printr-o țeavă de plastic, curge rapid, în timp ce dacă curge prin conducta de cauciuc, țeava se îndoaie și se îngroașă, pe măsură ce apa trece prin ea”.

Studiul a analizat 20 de bărbați și femei pre-diabetice cu vârstă mijlocie. Ambele grupuri au primit o masă restrictivă în carbohidrați timp de patru săptămâni. Bărbații au pierdut 6,3% din greutatea corporală, în timp ce femeile au pierdut 4,4%.

Atunci când rigiditatea arterială a ambelor grupuri a fost măsurată, femeile au prezentat o viteză redusă a fluxului sanguin de 1 metru pe secundă, în timp ce bărbații nu au prezentat modificări.

Studiul a concluzionat că pierderea în greutate poate reduce rigiditatea arterială, care este o parte a îmbătrânirii și, prin urmare, dieta săracă în carbohidrați poate fi considerată un tratament eficient pentru reducerea rigidității aortei la femei.

 

×