x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Dietele ne amăgesc

Dietele ne amăgesc

de Magda Marincovici    |    24 Mar 2009   •   00:00
Dietele ne amăgesc

Diete de slăbit. Soluţii miraculoase. Dar nu vă îmbătaţi cu apă de ploaie. Dietele au "slăbit" staruri, capete încoronate, dar şi oameni de rând. Pe termen scurt, bucurie mare! Dar pe termen mediu şi lung, rezultatele au fost "fără greutate".



Regimul Atkins este exemplul cel mai bun. A făcut înconjurul lumii, dar cel mai mult a poposit la Hollywood, printre celebrităţile filmului american. Dar are sute de mii de adepţi în întreaga lume. Elaborat în 1970, regimul Atkins este generos cu alimente bogate în proteine - carne, peşte, brânză, ouă -, dar extrem de zgârcit cu glucidele.

De atunci a fost conceput un şir de variante care, în general, respectă acelaşi principiu. Toate au ca numitor comun modificarea metabolismului a trei macronutrienţi de bază din alimentaţia omului: grăsimi, proteine, glucide. Problema este că eficienţa acestor diete este "slabă": siluetă pentru maximum un sezon şi aceasta în cazul unui număr restrâns de persoane.

O echipă de cercetători americani coordonaţi de Frank Saks de la Şcoala de Medicină Harvard a comparat performanţele a patru tipuri de diete de slăbit. Concluziile celui mai vast studiu comparativ de acest gen - publicate în New England Journal of Medecine - sunt clare. "Nu există dietă de slăbit care să dea rezultate în lupta contra obezităţii. Nici măcar să ajute la pierderea câtorva kilograme şi menţinerea greutăţii obţinute", avertizează autorii studiului.

Doi ani, aproximativ 800 de volutari suferinzi de obezitate au testat unul dintre cele patru diete de slăbit. Fiecare dintre ei au avut un aport caloric mediu - aproximativ 2.000 de calorii -, corespunzător cu aportul caloric în cazul unei femei sedentare cu o greutate de 60 de kilograme.

De reţinut că persoanele obeze consumă, în general, până la 3.000 de calorii zilnic. În cei doi ani, voluntarii au fost periodic cântăriţi, li s-a măsurat talia, tensiunea, li s-au făcut analiza sângelui, a urinei, li s-a monitorizat indicele de masă corporală etc. Concret, rezultatele au fost foarte modeste la capătul celor doi ani: în primele şase luni, voluntarii au slăbit în medie câte şase kilograme, pentru ca, la finele celor doi ani, cântarul să arate că ei au pierdut în medie trei kilograme.


Mâncăm mult şi prost

În volumul "Mincir selon ses rondeurs", medicul France Aubry, nutriţionist, răspunde întrebărilor adresate de cunoscuta revistă ParisMatch privitor la adaptarea regimului alimentar la tipul de siluetă.

Pentru nutriţionistul francez explicaţia faptului că locuitorii planetei sunt din ce în ce mai graşi este simplă: "Mâncăm mult şi prost". Avem un exces de calorii, deoarece acestea nu sunt arse şi se transformă în ţesut adipos. Anumite alimente, cum sunt patiseria cu unt, piureul din cartofi, anumite cereale, contribuie la creşterea secreţiei de insulină, hormonul care stochează grăsimile şi provoacă foamea.

Potrivit medicului Aubry, în acumularea kilogramelor, o influenţă majoră are ereditatea. "Ea poate să sară o generaţie. Am avut situaţii când am tratat pacienţi ai căror părinţi erau normopoderali, însă bunicii erau supraponderali. Pentru a explica acest fenomen, a fost emisă ipoteza unui număr mai mare de celule grase încă de la naştere, care cresc în volum în cursul dezvoltării copilului, constituind un rezervor care are tendinţa de a stoca mai multe grăsimi decât celulele normale". 

Cele mai interesate de a slăbi sunt, evident, femeile. Sunt trei principale tipuri de siluetă: 
1. Femeile grase din cap până în picioare, cauza principală fiind ereditatea.
2. Cele aproape normale, dar cu talie şi burtă.
3. Cele cu bust mic, dar cu şolduri, coapse şi fese masive.

În cazul femeilor din prima categorie, pentru a pierde ceea ce nutriţionistul francez numeşte "kilograme care aduc calamitate" este necesară monitorizarea greutăţii toată viaţa. Asta înseamnă limitarea drastică şi zilnică a aportului de grăsimi: nu se vor depăşi două linguri de ulei de colza, de măsline, sau 20 de grame de margarină.

Dulciurile cu asimilare rapidă - patiseria, prăjiturile, îngheţata - vor fi înlocuite definitiv cu fructe sau compoturi. Proteinele - peşte, carne de pasăre, carne de vacă - vor fi consumate în funcţie de vârstă, profesie, activitate fizică. Trebuie reţinut faptul că, în exces, totuşi proteinele nu se stochează sub formă de grăsimi.

În privinţa cerealelor, foarte apreciate deoarece sunt o sursă de energie şi ajută la tranzitul intestinal, nutriţionistul francez recomandă 80 de grame de pâine integrală zilnic pentru aportul de fier, fibre şi oligoelemente. Pâinea poate fi înlocuită cu paste sau orez. Dar în cantităţi rezonabile şi cel mult 1 - 2 zile pe săptămână, fierte sau pregătite la cuptor, deoarece celelalte modalităţi de preparare contribuie la creşterea secreţiei de insulină. Iar pentru hidratare sunt indicate ceaiurile din plante pentru eliminarea toxinelor şi stimularea circulaţiei sangvine. În cazul celorlalte categorii de femei cu probleme de siluetă, prima regulă este renunţarea la dulciurile concentrate.

Iată şi un meniu.
La micul dejun: un pahar de apă cu câteva picături de lămâie, o ceaşcă de ceai sau de cafea neîndulcită, două felii subţiri de pâine de secară şi 10 grame de unt.
La prânz: peşte sau carne de pasăre la grătar cu 250 g de legume verzi, 150 g brânză cu 20% iaurt natural.
Între mesele principale, un fruct sau compot fără zahăr. Femeile cu fesele şi coapsele proeminente vor proceda în primul rând la lipoaspiraţie.
Apoi, vor renunţa la alimentele foarte sărate şi la dulciuri, la alimentele din făină de grâu albă în favoarea legumelor verzi, a fructelor, în special portocale, lămâi, pomelo. Aşadar diete personalizate!


Ce lipseşte?

Dar şi în aceste cazuri, dietele dau rezultate care nu trec proba timpului. Pentru că, spun specialiştii, lipseşte esenţialul: mişcarea. Indiferent cum, mişcare să fie: dans, masaj, mers pe jos, înot, role... Orice, dar să nu stăm ore la rând pe un scaun, convinşi fiind că, făcând foamea sau adoptând cine ştie ce dietă, vom scăpa de grăsime. La micul dejun, trebuie să facem câteva exerciţii fizice. La prânz, urcaţi coborâţi câteva etaje. Seara, mergeţi pe jos de la serviciu acasă. Iar sâmbăta şi duminica, neapărat dublaţi timpul alocat mişcării.

×
Subiecte în articol: avertisment