x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Disfuncția erectilă - 6 tipuri de cauze care o provoacă

Disfuncția erectilă - 6 tipuri de cauze care o provoacă

28 Aug 2019   •   22:43
Disfuncția erectilă - 6 tipuri de cauze care o provoacă

Disfuncția erectilă constă în incapacitatea de a ajunge și de a menține o erecție suficient de fermă pentru a permite o relație sexual satisfăcătoare. Mai frecventă la bărbații cu vârste de peste 45-50 de ani, ea poate apărea însă în oricare dintre etapele vieții.
Diferite cauze pot determina apariția disfuncției erectile și acestea sunt de natură psihogenă (anxietate și depresie), neurogenă (boala Parkinson, trauma, scleroză multiplă), endocrină (hipogonadism sau scăderea nivelului de testosteron), vasculară (diabet, ateroscleroză, hipertensiune), farmacologică (medicamente antihipertensive, psihotrope, terapii hormonale etc.), chirurgicală și radioterapeutică. De reținut este faptul că dacă asupra unora dintre cauze nu se poate interveni, altele sunt modificabile pentru că țin de factori comportamentali.

Disfuncția erectilă – 1. Cauze psihogene

Mecanismele prin care factorii psihologici pot influența apariția disfuncției erectile nu sunt încă pe deplin cunoscute. Vinovat pare să fie sistemul nervos a cărei hiperactivitate este declanșată în condiții de stres. Un alt aspect este caracteristic mai ales tinerilor aflați la primele experiențe sexuale. Așa-numita „anxietate de performanță“ are efect inhibitor asupra erecției și duce de obicei la eșec în relațiile sexuale.

Disfuncția erectilă – 2. Cauze neurogenice

Bolile degenerative ale sistemului nervos central, precum Alzheimerboala Parkinson sau scleroza multiplă, sunt o parte dintre afecțiunile pre-existente care influențează apariția disfuncției erectile. Totodată, leziunile traumatice ale coloanei vertebrale pot fi si ele una dintre cauzele eșecului menținerii erecției. Neuropatia instalată înmulte situații patologice (de exemplu, în cazul diabeticilor) poate afecta nervii periferici care mediază erecția, de asemenea.

Disfuncția erectilă – 3. Cauze vasculare

................

Citește mai mult

Citește și 4 alimente pe care poți să le mănânci în ce cantitate vrei

Risc de moarte prematură pentru femeile cu circumferința taliei mai mare de 88 cm

Acupunctura lichidă regenerează organismul

×