x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Displazia congenitală de șold, la bebeluș. Cum își poate da seama mama de existența ei

Displazia congenitală de șold, la bebeluș. Cum își poate da seama mama de existența ei

24 Sep 2019   •   13:13
Displazia congenitală de șold, la bebeluș. Cum își poate da seama mama de existența ei

Displazia congenitală de șold este o anomalie produsă în timpul vieții intrauterine și implică componentele articulației șoldului, afectând 2‰ dintre nou-născuți, preponderent fetițele. Articulația șoldului poate fi comparată cu o bilă (capul femural) ce intră și se mulează perfect într-o jumătate de sferă (cotilul). Pe scurt, capul osului femural, trebuie să fie poziționat într-o cavitate specială a osului coxal (osul cel mai lat al omului și care formează bazinul).

Copiii care se nasc cu displazie de șold nu au capul osului femural (cel mai lung os al sistemului osos uman) intrat în articulație.

Displazia congenitală de șold cauze – Cauzele displaziei de șold sunt necunoscute

Cauzele displaziei de șold sunt încă necunoscute, apariția afecțiunii fiind pusă pe seama mai multor factori: mecanici, genetici, hormonali etc. Există o teorie acceptată de comunitatea medicală care presupune că schimbările de poziție ale fătului ar putea determina prezența unor forțe mecanice suplimentare și aceasta ar influența apariția displaziei. De asemenea, există posibilitatea ca hormonii materni să traversează bariera placentară și să determine hiperlaxitate ligamentară, iar numărul mare de cazuri prezente în anumite grupuri etnice, precum și caracterul ereditar, acreditează teoria genetică.

Citeste și: Poluarea din interiorul locuințelor îmbolnăvește copiii de astm

REȚINE: Este importantă depistarea bolii în prima lună de viață!

Displazia congenitală de șold – Semnele displaziei de șold și tratamentul

..........................

Citește mai departe AICI

×