x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie ECG la domiciliu

ECG la domiciliu

02 Apr 2006   •   00:00

Se intampla frecvent ca o persoana sa aiba simptomele unei aritmii, dar electrocardiograma efectuata dupa cateva ore sau a doua zi sa fie perfect normala. O electrocardiograma (ECG in romana, EKG in germana, de la Elektrokardiogramm) in repaus nu poate fi efectuata chiar in momentul in care bolnavul are simptome de aritmie, dar medicina a inventat o metoda de a inregistra activitatea inimii pe toata durata unei zile, tocmai pentru a surprinde orice anomalie cardiaca. Investigatia se numeste monitorizare electrocardiografica ambulatorie sau Holter, dupa numele celui care a inventat-o. "Monitorizarea Holter ajuta la diagnosticul diferitelor aritmii, al ischemiei miocardice silentioase si la evaluarea eficientei tratamentului antiaritmic. Este cea mai utila metoda neinvaziva pentru diagnosticarea si cuantificarea frecventei si complexitatii unei aritmii", precizeaza dr. Mirela Anghel, medic primar cardiolog in cadrul Institutului National de Medicina Aeronautica si Spatiala "G-ral Dr. Av. Victor Anastasiu". O activitate electrica anormala a inimii poate aparea aleatoriu sau numai in anumite circumstante (efort, stres), iar monitorizarea continua a inimii depisteaza afectiunile cardiace atunci cand alte metode nu reusesc.

Portabil

Un dispozitiv portabil, care poarta denumirea de monitor Holter, se ataseaza la curea. La acest aparat sunt conectati sapte electrozi, pe care medicul ii va monta in anumite puncte de pe fata posterioara a toracelui. Pe parcursul a 24 sau chiar 48 de ore, monitorul Holter va fi purtat in timpul tuturor activitatilor zilnice. Inregistrarea activitatii electrice a inimii se face pe o discheta. Si pacientul are cateva atributii. El trebuie sa noteze pe o hartie momentul si durata aparitiei unor eventuale simptome (durere in piept, palpitatii cardiace, greutate in respiratie, ameteli), precum si conditiile de declansare ale acestora: in timpul activitatilor fizice, in timpul mesei, in timpul situatiilor stresante. Medicul va putea astfel sa observe, la interpretarea inregistrarii, daca exista sau nu o corelatie intre anomaliile electrocardiografice si activitatile sau simptomele pacientului. Pe durata inregistrarii ECG, pacientul isi poate desfasura activitatile obisnuite, dar cu conditia sa pastreze aparatul fixat de curea in bune conditii (sa nu-l ude, sa nu-l loveasca).

INTERPRETARE. La 24 de ore de la montarea aparatului, pacientul trebuie sa revina la cabinetul medical pentru a-i fi scosi electrozii si monitorul, intrucat ii este interzis sa le indeparteze singur. Inregistrarea ECG va fi comparata cu insemnarile pacientului, iar specialistul va face o interpretare finala. O activitate electrica normala a inimii pe toata durata inregistrarii va indica absenta oricarei anomalii cardiace. De cele mai multe ori, tulburarile de ritm cardiac apar in timpul perioadelor de stres sau de efort fizic, dar uneori pot sa apara si in somn.

×
Subiecte în articol: analiza