x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Embargoul la sare

Embargoul la sare

de Florin Condurateanu    |    19 Feb 2008   •   00:00

În cazul bolnavului de ciroză, acumularea de lichid se face în abdomen. Care sunt cauzele acestui fenomen?

În cazul bolnavului de ciroză, acumularea de lichid se face în abdomen. Care sunt cauzele acestui fenomen? Ne explică profesorul doctor Mihai Voiculescu, şeful Centrului de medicină internă de la Spitalul Clinic Fundeni şi, totodată, preşedintele Asociaţiei Române pentru Studiul Ficatului. În primul rând, trecerea apei din vase în abdomen se petrece din cauza blocajului care apare în ficat, din pricina fibrozei, în aşa fel încât sângele nu mai poate traversa ficatul şi în amonte creşte presiunea în vena portă.

Al doilea motiv major care contribuie la migrarea apei din vase în abdomen este că bolnavul de ciroză pierde albumina din sânge, spune prof. dr Mihai Voiculescu. Ficatul acestui bolnav nu mai reuşeşte să sintetizeze albumina şi atunci apa trece din vase în peritoneu. Analizând aceste motive de umflare a abdomenului cu apă, medicii pun la punct o strategie clară, care trebuie să se aplice în cazul bolnavului de ciroză. Mai întâi, bolnavul de ciroză trebuie să-şi reducă drastic sarea din alimentaţie. Şi, ca să fim bine înţeleşi, prof. dr Mihai Voiculescu spune chiar să nu mai existe sare în mâncarea bolnavului de ciroză.  Fiindcă organismul acestui pacient are o teribilă foame de sodiu, ciroticului nu i se dă voie să mănânce deloc sare.

 

Pe de altă parte, ficatul lui trebuie îndemnat să producă albumină. Tocmai de aceea, în hrana ciroticului trebuie să existe suficiente proteine de bună calitate pentru ca ficatul să fabrice albumină.

 

Perioada în care se interziceau proteinele pentru bolnavii de ficat a însemnat un fiasco. Aceasta a apus. Acum este valabilă o altă deviză pentru ca să nu apară ascita. Ea spune cam aşa: “Deloc sare şi aport proteic fără exagerare”.

×
Subiecte în articol: editorial