x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Ghid de frumusete

Ghid de frumusete

18 Apr 2005   •   00:00

Nu-i infofoliti pe cei mici! / Cand alimentatia o ia razna / Batranete cu Parkinson / Frumusetea se vede pe chip / Verdele, un calmant gratuit / Sunt gravida si ma ingrijesc / Cafeaua: un viciu binefacator / In 6 luni dai jos 15 kg / Gura de aer salvatoare / Cu abonamentul la dentist / Scoala lui Carol Davila

Fisa medicala a unui Pontif


EDITORIAL de MAGDA MARINCOVICI
Pontificatul Papei Ioan Paul al II-lea este impresionant. Si fisa medicala emisa pe numele Ioan Paul al II-lea (Karol Wojtyla) este impresionanta. In 1994, dupa a sasea spitalizare, Papa spunea: "Trebuie sa admirati loialitatea". Se referea la repetatele internari in una si aceeasi clinica: Agostino Gemelli din Roma.

N-a ascuns nici un amanunt din colectia de boli adunate de-a lungul pontificatului, dar mai ales in ultimii 10 ani de viata. Mai in gluma, mai in serios, marturisea, in 1994, pe cand se afla la bordul avionului spre Cuba: "Daca vreau sa aflu ceva despre sanatatea mea, trebuie sa deschid ziarele". Si, slava Domnului, ziarele au avut ce scrie. Dupa atentatul comis de tanarul Mehmet Ali Agca (13 mai 1981), sanatatea Papei s-a subrezit continuu. Sase ore a durat operatia efectuata de urgenta la Clinica Gemelli, imediat dupa acest tragic episod. O infectie depistata la 20 iunie 1981 il aduce iar la Gemelli. In 12 iulie 1992 revine pentru un set de analize si o operatie de inlaturare a unei tumori intestinale benigne. Ca multi batrani, intr-o seara (28 aprilie 1994), Papa cade si sufera o fractura de col femural drept, ingrijita la acelasi spital public. Va reveni la 6 octombrie 1996, pentru o operatie de apendicita. La 1 februarie anul acesta, Ioan Paul al II-lea este internat de urgenta din cauza unor probleme respiratorii provocate de gripa. Pentru ultima oara, la 24 februarie, Papa este spitalizat si supus unei trahectomii necesare functionarii laringelui. Dar in aceeasi fisa medicala mai erau consemnate si alte boli: Parkinson, insuficienta acuta respiratorie, hipertrofie prostatica benigna, complicata cu o infectie urinara, cardiopatie hipertensiva ischiemica.

In tot acest rastimp, a rostit "Nu va temeti!". A biruit comunismul si chiar moartea la un moment dat. Dar mai cu seama boala. Fragil, agonizand, dar cu o seninatate ingereasca, a oferit lumii o lectie exceptionala: cum sa traiesti cu boala, dar mai ales cum sa mori cu Dumnezeu.
ARHIVA – Jurnalul de Sanatate
  • Click aici pentru a accesa arhiva

×
Subiecte în articol: editorial