x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Glandele paratiroide

Glandele paratiroide

15 Mar 2006   •   00:00

Paratiroidele sunt glande endocrine cu rol in echilibrarea calciului si fosforului. De obicei, ele sunt in numar de patru si sunt grupate in perechi: paratiroide superioare si inferioare. Toate cele patru glande sunt pozitionate in spatele glandei tiroide.

REGLAREA CALCEMIEI


O glanda paratiroida are o forma ovoida si dimensiuni foarte mici: 5 mm lungime, 4 mm latime si numai 1 mm inaltime. Impreuna, ele cantaresc cel mult 0,3 grame. Structura unei paratiroide contine grupuri dense de celule, despartite de tesut conjunctiv fibros. Celulele care intra in alcatuirea acestei glande sunt de doua tipuri: principale si oxifile. Ambele secreta un hormon specific paratiroidelor, numit parathormonul (PTH). "Rolul acestui hormon este esential in metabolismul fosfo-calcic. El realizeaza un echilibru intre calciul si fosforul din organism, stimuland atat formarea osoasa intr-o anumita doza, cat si mobilizarea calciului din schelet atunci cand scade concentratia acestuia in sange", explica medic primar endocrinolog, asist. univ. Diana Paun, de la Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon".

Cum actioneaza acest hormon? Parathormonul favorizeaza absorbtia calciului din tubul digestiv in sange si impiedica pierderea lui prin urina, contribuind astfel la mentinerea in limite normale a nivelului calcemiei (calciul din sange). Cand calcemia scade, parathormonul extrage calciul din oase si il transfera in sange, acolo unde prezenta lui este esentiala. PTH stimuleaza, de asemenea, eliminarea fosforului prin urina.

AFECTIUNI


Hiperparatiroidismul este una dintre afectiunile paratiroidelor. Cauza aparitiei bolii este secretia in exces a hormonului specific acestor glande, fiind determinata de aparitia unei tumori paratiroidiene pe una din cele patru glande normale sau pe cele ectopice. O alta afectiune a paratiroidelor este hipoparatiroidia. Boala apare ca urmare a unui deficit de hormon paratiroidian. Ea survine de cele mai multe ori dupa indepartarea chirurgicala a tiroidei si implicit a glandelor paratiroide.

DIVIZIUNE. In mod normal, glandele paratiroide sunt in numar de patru. Insa exista persoane la care aceste glande sunt mai numeroase, numarul maxim ajungand pana la 16. Multiplicarea lor are loc in timpul dezvoltarii embrionare, atunci cand una sau mai multe dintre cele patru paratiroide normale se divid. Toate aceste glande, care se dezvolta pe langa cele patru normale, poarta numele de paratiroide ectopice sau supranumerare. Ele se gasesc cel mai frecvent pe mediastin, portiunea dintre cei doi plamani. Glandele ectopice nu sunt considerate o anomalie si nu afecteaza de nici un fel starea de sanatate a organismului.

×
Subiecte în articol: paratiroide glande lectia de anatomie