x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Grăsimea abdominală, risc pentru boala Alzheimer!

Grăsimea abdominală, risc pentru boala Alzheimer!

02 Oct 2019   •   08:49
Grăsimea abdominală, risc pentru boala Alzheimer!
Sursa foto: pixabay.com

Leptina, hormonul care poate stopa senzația de foame, a fost descoperit în urmă cu 25 de ani. La acea vreme, cercetătorii au fost entuziaști, crezând că vor realiza rapid  medicamente care să permită combaterea epidemiei obezităţii.

Leptina este hormonul produs de celulele țesutului adipos și care transmite creierului mesajul de sațietate sau, dincontră, de foame.

Ceea ce a fost dovedit prin cercetări este faptul că creierul omului are o setare pentru a cantitate limitată a leptinei, o limită superioară pentru care reacționează la informația de “foame”, sau “sătul” pe care leptina i-o aduce. Acest mecanism de funcționare rămâne valabil, și decurge normal, atâta vreme cât persoana este  normoponderală și nu are grăsime abdominală!

Traumatismul cranian la copii și adolescenți

Cu cât reprezentarea țesutului adipos crește (persoane supraponderale, obeze, cu grăsime abdominală), cantitatea de leptină secretată crește peste limita superioară acceptată de creierul uman. Apare în acest caz mecansimul de rezistență la leptină, creierul nu mai poate accesa informația de “sătul” și astfel, se vor da comenzi de încetinire a metabolismului, vor crește depozitele de grăsime, crește senzația de foame și evident, greutatea individului.

Citește și: Artrozele, cum le tratăm – 4 întrebări și răspunsuri

Poliartrita reumatoidă, cauze,simptome și diagnostic

Imunologia şi reumatologia pediatrică – ce trebuie să știm

Ţesutul gras din jurul taliei – cel mai periculos pentru sănătate!

Creșterea semnificativă în greutate, cu depunere excesivă și importantă de grăsime pe abdomen și în jurul taliei, este periculoasă pentru sănătate! Specialiștii au descoperit că acest țesut gras abdominal ajunge să funcționeze ca o glandă endocrină, tulburând activitatea celorlalte organe: inimă, ficat, pancreas, crescând de asemenea și riscul de boli cardiace: hipertensiune arterială, diabet, infarct, accidente vasculare cerebrale.

Stresul, somnul și dezechilibrul hormonal ne îngrașă!

.................

Citește mai departe AICI

×