x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Hemodializa şi fistula arteriovenoasă - tot ce trebuie să știi

Hemodializa şi fistula arteriovenoasă - tot ce trebuie să știi

27 Sep 2018   •   18:57
Hemodializa şi fistula arteriovenoasă - tot ce trebuie să știi

Insuficienţa renală cronică presupune schimbări majore în viaţa pacienţilor şi întreaga lor existenţă se învârte în jurul hemodializei. Ca să înţelegem mai bine cum se realizează hemodializa am apelat, ca de fiecare dată, la specialist.

Dr. Mariana Matei, medic specialist chirurgie generală, medic primar chirurgie vasculară la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, Cluj-Napoca a avut amabilitatea de a ne spune mai multe despre accesul vascular în hemodializă.

Rep.: Unde intervine chirurgul vascular în povestea hemodializei?
Dr. Mariana Matei:
Fistulele arterio-venoase sunt realizate de chirugul vascular, dar noi ne ocupăm  şi de îngrijirea fistulelor (tratamentul complicatiilor), de problemele de circulaţie periferică a pacienţilor dializaţi inclusiv atunci cand leziunile trofice distale ce apar la nivelul membrelor. În timp apar şi problemele  hiperparatiroidismului şi am încercat să-i ajut la acest aspect cu paratiroidectomii, pentru a le uşura un pic complicaţiile care apar datorită hiperparatiroidismului, secundar insuficienţei renale.

Rep.: Leziunile trofice distale sunt acele ulceraţii? Ce se poate face cu ele?
Dr. Mariana Matei:
Leziunile trofice sunt ulceraţiile la nivelul membrelor inferioare care apar datorită modificărilor de circulaţie periferică. Mecanismul este  scăderea vascularizaţiei ţesuturilor datorită modificărilor difuze ce apar la nivelul arterelor pacienţilor cu dializă. Dacă aceste ulceraţii apar ca urmare a unor modificări majore ale vaselor (apar stenoze sau ocluzii) se încearcă realizarea unor intervenţii care să îmbunătăţească circulaţia, adică să ajungă mai mult sânge la ţesuturile cu ulceraţie pentru a favoriza vindecarea. Dacă nu se poate face acest lucru de cele mai multe ori, atunci suntem nevoiţi să facem amputaţii la nivelul degetelor sau chiar de membre.

Ce este hemodializa - ce beneficii și ce riscuri presupune?

......................

Citește aici mai mult despre HEMODIALIZĂ 

×