x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Hemoglobina glicozilată

Hemoglobina glicozilată

11 Dec 2007   •   00:00

In luna decembrie, cei aproximativ 400.000 de diabetici din ţara noastră beneficiază gratuit de efectuarea hemoglobinei glicozilate.

In luna decembrie, cei aproximativ 400.000 de diabetici din ţara noastră beneficiază gratuit de efectuarea hemoglobinei glicozilate. Măsura a fost luată de Ministerul Sănătăţii Publice, analizele urmănd a fi finanţate din economiile care s-au făcut prin descentralizarea Programului naţional de diabet. Ce este hemoglobina glicozilată? La această intrebare ne răspunde prof. dr Constantin Ionescu-Tărgovişte, de la Institutul de Diabetologie, Nutriţie şi Boli Metabolice "Prof. dr N.C. Paulescu". "Hemoglobina glicozilată a fost introdusă in practică in anul 1974, cănd s-a descoperit că o fracţiune din hemoglobină se leagă de moleculele de glucoză prezente in sănge. Această hemoglobină legată de glucoză este direct proporţională cu nivelul glicemiei. Cu căt glicemia este mai mare, cu atăt nivelul hemoglobinei glicozilate este mai mare".

Valori

Eritrocitele (globulele roşii) in care se găseşte hemoglobina au o durată de viaţă de aproximativ două-trei luni. Asta inseamnă că prin determinarea hemoglobinei glicozilate aflăm care a fost nivelul mediu al glicemiei in ultimele două-trei luni. Medicul specialist evaluează in acest mod eficienţa tratamentului, gradul de control şi scădere a glicemiei cu ajutorul medicaţiei. "Inainte aveam la dispoziţie glicemia pentru aprecierea echilibrului metabolic al pacientului diabetic. Pacientul venea dimineaţa, nemăncat, i se măsura glicemia. Nivelul glicemiei insă poate varia in fiecare moment al zilei. O glicemie bună de dimineaţă nu inseamnă că peste zi glicemiile sunt in valorile normale. Pe cănd hemoglobina glicozilată relevă nivelul mediu al glicemiei pentru ultimele două-trei luni. Analiza se face printr-o simplă prelevare de sănge", precizează prof. dr Constantin Ionescu-Tărgovişte. Valorile hemoglobinei glicozilate mai mici de 7% inseamnă că tratamentul este eficient. Valorile mai mari de 7% indică necesitatea restructurării tratamentului, deoarece controlul glicemiei este unul foarte slab. Dacă nivelul hemoglobinei glicozilate este mai mare de 10% apare riscul complicaţiilor cronice ale diabetului.

In străinătate, această analiză este una de rutină. La noi, specialiştii recomandă ca pacienţii cu diabet de tip I (insulinodependent) să işi măsoare hemoglobina glicozilată cel puţin de două ori pe an. Persoanele cu diabet de tip II ar fi bine să facă această analiză măcar o dată pe an.

RECOMANDARE. In această lună, bolnavii trebuie să ceară medicului de familie o recomandare pentru analiza gratuită. Apoi pot merge la oricare dintre laboratoarele aflate in contract cu casele de asigurări. In restul anului, analiza se face gratuit pacienţilor internaţi sau contra cost in celelalte laboratoare, unde preţul este in jur de 5 euro. "Anul trecut am descoperit că numai 15% dintre diabeticii din ţara noastră au făcut această analiză. In multe judeţe nu se făcea chiar deloc", arată prof. dr Constantin Ionescu-Tărgovişte.

×
Subiecte în articol: analiza hemoglobina