x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Hemoleucograma – sănătatea studiată la microscop!

Hemoleucograma – sănătatea studiată la microscop!

de Dr Dana Tinică    |    31 Ian 2012   •   21:00
Hemoleucograma – sănătatea studiată la microscop!

V-ati prezentat la controlul medical periodic sau urmeaza sa fiti supus unei interventii ori proceduri chirurgicale? Aveti febra, prezentati oboseala, slabiciune, paloare? Ati suferit un traumatism sau o hemoragie? Suferiti de o boala cronica ce trebuie periodic evaluata? Prima investigatie care va este recomandata este de obicei hemoleucograma! Este o investigatie simpla, necostisitoare, prin care se obtin rezultate importante, esentiale pentru aprecierea starii generale de sanatate. Totusi, datele obtinute nu sunt specifice si nu sunt aproape niciodata suficiente pentru precizarea unui diagnostic, dar alerteaza si orienteaza spre alte investigatii eventual necesare. Iata de ce ar trebui sa fim familiarizati cu valorile normale ale unei hemoleucograme.

Hemoleucograma ofera informatii privind numarul si caracteristicile principale ale celulelor din sange - hematii, leucocite si trombocite. Se determina: numarul de hematii, indicii eritrocitari, numarul de leucocite si formula leucocitara, numarul de trombocite si indicii trombocitari, hemoglobina si hematocritul.

Hematiile (eritrocitele sau globulele rosii) au rolul de a transporta gazele in sange, adica oxigenul de la plamani spre tesuturi si bioxidul de carbon de la tesuturi spre plamani. Valorile normale sunt de 4,5-5,8 milioane/mmc la barbati, 4-5 milioane/mmc la femei, 3,8-6 milioane/mmc la copii si 4-6 milioane/mmc la nou-nascuti. Valorile crescute se intalnesc la fumatori, la persoane cu boli cardiovasculare sau pulmonare cronice, dar si in alte afectiuni cronice (renale sau hepatice). Valori scazute apar in anemii. Anemiile pot avea numeroase cauze: hemoragica, hemolitica (produsa prin distrugerea anormala a hematiilor prin diferite mecanisme), nutritionale (prin lipsa de fier, acid folic, vitamina B12), activitate scazuta a maduvei osoase (unde ele se formeaza in mod normal). Atentie, anemia posthemoragica, foarte frecventa, poate fi cauzata de o hemoragie mare, vizibila, evidenta, dar deseori si prin hemoragii mici si repetate (uneori microscopice), fie de cauza digestiva, genitala sau renala. Pe hemograma poate aparea si un tip de celule numite reticulocite. Acestea sunt hematii tinere, imature, care in conditii normale apar in procent mic in sange (1-2% din totalul hematiilor).

Hemoglobina este o proteina din hematii, de care se leaga gazele (oxigenul sau bioxidul de carbon) ce trebuie transportate in sange. Valorile normale sunt de 12-16 gr/dL la femei si 14-18 gr/dL la barbati. Valori mai mici se intalnesc in cazul anemiilor. Hematocritul reprezinta proportia hematiilor dintr-un volum de sange. Valorile normale se incadreaza intre 40%-50% la barbati si 36%-44% la femei.

Indicii eritrocitari sunt VEM, HEM si CHEM. VEM (volumul eritrocitar mediu) are valori normale de 80-100 fL. HEM (hemoglobina eritrocitara medie) are valoarea de 27-32 pg. CHEM (concentratia medie de hemoglobina) are valori de 32%-38%. RDW reprezinta coeficientul de variatie a dimensiunilor eritrocitului si este intre 11,5% si 14,5%. Valorile mai mari reprezinta anomalii frecvente de forma si marime. Toate aceste date trebuie analizate si corelate pentru stabilirea unui diagnostic exact.

Leucocitele (numite si globule albe) sunt celule ale sistemului imun, care lupta impotriva infectiilor, inflamatiilor sau proteinelor straine organismului (ca in cazul alergiilor). Valorile normale sunt de 4.000-10.000/mmc. Exista mai multe tipuri de leucocite: neutrofile, eozinofile, bazofile, monocite si limfocite. Proportia lor este redata de formula leucocitara, care in mod normal contine: neutrofile 50%-65%, eozinofile 0%-3%, bazofile 0%-1%, monocite 3%-7%, limfocite 25%-40%. Cresterea leucocitelor se numeste leucocitoza (si se intalneste in infectii, leucemii, afectiuni inflamatorii cronice etc.), iar scaderea leucocitelor se numeste leucopenie (apare in cazul insuficientei maduvei osoase, expunere la radiatii sau dupa chimioterapie, unele intoxicatii, ca reactie adversa la unele medicamente).
Trombocitele (sau plachetele) sunt celulele sanguine cu rol in hemostaza (oprirea sangerarii). Valorile normale sunt de 150.000-400.000/mmc. Cresterea lor se numeste trombocitemie. Indiferent de cauza, aceasta creste riscul de tromboza, cu grave complicatii asociate: infarct, accident vascular, tromboflebita. Scaderea trombocitelor se numeste trombocitopenie si se manifesta prin tendinta la sangerare. Volumul plachetar mediu este de 7,4-10,4 fL.

Recoltarea sangelui pentru hemoleucograma se face de preferat dimineata pe nemancate (dar nu numai), din sangele venos. Se alege de obicei o vena mai proeminenta, de la nivelul membrului superior (la plica cotului, pe antebrat sau pe dosul mainii). Se aplica un garou deasupra locului ales, se dezinfecteaza pielea si se extrag cativa mililitri de sange. Se scoate garoul si se aplica un tampon cu spirt, care trebuie tinut apasat cateva minute (pentru a nu se forma un hematom).

×
Subiecte în articol: hemoleucograma