x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Iarna nu tratati inima cu raceala

Iarna nu tratati inima cu raceala

00 0000   •   00:00

Dintre toti bolnavii, cardiacii ar trebui sa se bucure cel mai mult de iarna blanda de pana acum. Caci daca frigul, zapada si vantul isi mai fac aparitia, cum ne ameninta de altfel meteorologii, bolnavii de inima nu vor fi deloc fericiti. Temperaturile foarte scazute agraveaza bolile cardiovasculare, care se stie ca au o incidenta alarmanta la varstnici. Ne avertizeaza asupra acestui risc dr. Vasile Greere, medic primar cardiolog la Centrul Clinic de Urgenta de Boli Cardiovasculare "Dr. Constantin Zamfir".

Frigul poate fi vinovat de aparitia sau accentuarea hipertensiunii arteriale, insuficientei cardiace, arteriopatiilor, insuficientei circulatorii la nivelul extremitatilor (maini, picioare) si indeosebi bolii cardiace ischemice. Iarna cresc simtitor solicitarile la serviciul de ambulanta pentru atacuri vasculare cerebrale si infarct miocardic. "Frigul produce vasoconstrictie, acesta fiind un mecanism de conservare a caldurii organelor vitale. Cu alte cuvinte, acelasi volum de sange circula intr-un spatiu mai mic. Iar acest lucru are consecinta scaderea cantitatii de sange ce iriga muschiul inimii si deci imposibilitatea de a asigura necesarul de oxigen. Cresc astfel tensiunea arteriala, predispozitia pentru formarea cheagurilor intravasculare, pentru crize anginoase si pentru aparitia infarctului miocardic", explica dr. Vasile Greere. Toate acestea se intampla ca urmare directa a conditiilor din anotimpul friguros. Dar pe langa riscurile enumerate, dr. Vasile Greere adauga altele, indirecte. Infectiile respiratorii creeaza complicatii cardiacilor. La cateva saptamani de la contractarea unei infectii, bolnavul poate suferi o insuficienta cardiaca, drept urmare a slabirii organismului. Infectiile afecteaza uneori si muschiul cardiac, provocand miocardite, pericardite sau endocardite infectioase. Cardiacii trebuie sa evite pe cat posibil locurile aglomerate si contactul cu bolnavii. Nu este de neglijat nici vestimentatia, care trebuie adaptata vremii. O haina foarte groasa va tine de cald mai putin decat mai multe straturi de imbracaminte subtire.

RECOMANDARI. Frigul este periculos pentru cardiaci, dar de aici nu trebuie sa se inteleaga ca ei sunt nevoiti sa stea izolati in casa toata iarna. Ideal ar fi ca plimbarile sa nu se faca dimineata si seara, cand temperaturile sunt mai scazute. Foarte periculos pentru cardiaci este socul hipotermic. Nu treceti brusc de la caldura din casa la temperaturile foarte scazute de afara, intrucat puteti suferi un atac de cord, avertizeaza medicul cardiolog Vasile Greere. Evitati efortul fizic prelungit, alcoolul si respectati un regim alimentar echilibrat, care sa includa o hidratare corecta si sa excluda condimentele si grasimile.

×
Subiecte în articol: prevenire