x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Imagistică de top

Imagistică de top

de Oana Antonescu    |    19 Feb 2008   •   00:00

Începând cu luna aprilie, bolnavii de cancer din România vor avea acces la cea mai performantă investigaţie pentru bolile oncologice: PET-CT.

Începând cu luna aprilie, bolnavii de cancer din România vor avea acces la cea mai performantă investigaţie pentru bolile oncologice: PET-CT. O companie privată din Budapesta va deschide la Oradea primul centru de imagistică PET-CT din România, care va funcţiona în clădirea fostului Spital de Boli Infecţioase din Oradea. În prezent, această tehnologie imagistică de ultimă generaţie nu există în spitalele româneşti, deşi în străinătate ea se efectuează de rutină pacienţilor cu cancer. Ministerul Sănătăţii Publice a promis achiziţionarea a două PET-CT până la sfârşitul anului, unul pentru Institutul Fundeni şi altul pentru Institutul Oncolo­gic din Cluj.

 

Tehnica PET-CT combină fotografia computerizată obişnuită cu tomografia cu emisie de pozitroni şi este capabilă să semnaleze maladia cu mult înaintea transformărilor anatomice.

 

O altă clinică privată, de data aceasta din Bucureşti, a inaugurat recent, în premieră pentru Europa Centrală şi de Est, primul RMN funcţional. El este de un real ajutor pacienţilor cu probleme neurochirurgicale, care până acum erau nevoiţi să se deplaseze în ţările vest-europene pentru efectuarea acestei investigaţii. Spre deosebire de un RMN clasic, cel funcţional poate determina care zone ale cortexului sunt activate de diferite senzaţii sau activităţi psihice, cum ar fi vederea, auzul sau gândirea. Localizarea exactă a zonelor implicate în diferite acti­vităţi indică neurochirurgului zona de abordare într-o intervenţie chirurgicală.

 

 

INACCESIBIL. Până la deschiderea centrului de imagistică din Oradea, bolnavii de cancer din România cu indicaţie PET-CT sunt nevoiţi să meargă la Budapesta, unde se află cel mai apropiat centru de acest fel. Mai mulţi medici de prestigiu din oncologia medicală şi din imagistică au stabilit relaţii de colaborare cu acest centru. Lunar, 20-30 de pacienţi români sunt investigaţi în centrul de specialitate din Ungaria.

 

 

TEHNOLOGIE. Investigaţiile ima­gistică efectuată în prezent în România, precum ecografia, computerul tomograf sau rezonanţa magnetică nucle­a­ră, prezintă modifi­cările anatomice ale organelor, morfologia lor. Dar ele nu pot stabili dacă patologia este malignă sau benignă decât dacă în structura şi dimensiunea orga­nului investigat apar transformări, ano­malii. PET-CT prezintă însă caracteristicile funcţionale ale ţesuturilor, precum circulaţia sangvină sau metabolismul lor. O afecţiune oncologică provoacă mai întâi transformări funcţionale şi abia mai târziu modificări anatomice.

×
Subiecte în articol: investigatii medicale