x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Imunograma vede infectiile

Imunograma vede infectiile

16 Mar 2006   •   00:00

Cand bacteriile, parazitii sau virusurile ne invadeaza organismul, o proteina numita imunoglobulina (anticorp) incearca neutralizarea acestor substante straine si impiedica reproducerea lor. Analiza medicala numita imunograma este capabila sa depisteze cantitatea de imunoglobuline din sange si sa stabileasca daca organismul este afectat de o boala. In functie de cantitatea de imunoglobuline gasita in sange, se poate determina daca pacientul are o infectie si cat de puternica este aceasta. "Imunograma este primul pas in verificarea starii de sanatate a organismului", spune biologul Madalina Popa, coordonatoarea laboratorului de imunologie al Institutului de Boli Infectioase "Prof. dr. Matei Bals". Daca se gasesc in sange intr-un numar mai mare sau mai mic decat cel normal, imunoglobulinele semnaleaza prezenta unor boli. Astfel, un numar prea mic de imunoglobuline este de cele mai multe ori semnul unei tumori maligne sau al unei leucemii. Cresterea valorilor apare in hepatite atat acute, cat si cronice, in ciroze hepatice si in boli autoimune precum lupusul eritematos diseminat. "In unele cazuri, valorile scazute ale imunoglobulinelor pot arata o lipsa de imunitate, care nu are neaparat o origine patologica, pacientul nefiind infectat cu nici o boala", explica biologul Madalina Popa.

Imunoglobuline

Exista cinci tipuri de imunoglobuline in sange: IgG, IgA, IgM, IgE si IgD. Din cele cinci, doar valorile primelor trei sunt relevante pentru imunograma. Valorile normale ale imunoglobulinelor difera de la un laborator la altul, in functie de aparatura cu care se efectueaza analiza. La laboratorul de imunologie al Institutului de Boli Infectioase "Prof. dr. Matei Bals" sunt stabilite urmatoarele valori normale: IgG = 7-16 gr / litru, IgA = 0,7-4 gr/litru si IgM = 0,4-2,3 gr/litru. Buletinul de analize va indica atat valorile rezultate in urma imunogramei, cat si pe cele normale pe care le ia in considerare laboratorul. Imunograma nu este insa suficienta pentru stabilirea unui diagnostic. Medicul va stabili daca un numar prea mic sau prea mare de imunoglobuline impune efectuarea unor investigatii suplimentare.

ANTIGEN. Imunoglobulinele se formeaza in plasma celulelor, atunci cand in organism apare o substanta straina (numita antigen). IgM sunt primele imunoglobuline secretate atunci cand organismul este invadat de un antigen. IgG se sintetizeaza dupa IgM si sunt singurele imunoglobuline care traverseaza placenta, asigurand astfel protectie fatului si nou-nascutului in primele luni de viata. IgA joaca un rol important in lupta impotriva bacteriilor din mucoase (in caile respiratorii, in tractul digestiv). IgE au un rol-cheie in lupta impotriva parazitilor si a starilor alergice, fiind secretate atunci cand organismul intra in contact cu un alergen: polenul, veninul de viespe, substante chimice. IgD intervin in maturarea limfocitelor.

×
Subiecte în articol: analiza imunoglobuline